EIGERSUND: Den nå 27 år gamle kvinnen som utløste kjedekollisjonen som krevde tre liv på E 39 ved Hæstad 17. juli 2006, ble i Dalane tingrett dømt til 25 dager betinget fengsel.

Kvinnen kom over i motgående kjørefelt, hvor hun traff en møtende trailer i venstre forhjul. Traileren, som var lastet med stålblokker, skjente deretter over i den andre kjørebanen og kolliderte med to personbiler. Anne Cathrine Steinsland, Arnt Olav Steinsland og datteren Andrea Steinsland, som alle satt i den ene bilen, omkom momentant i sammenstøtet.

Mistet førerkortet

Den 27 år gamle kvinnen var bare tiltalt for kollisjonen med et møtende vogntog uten at hun kunne lastes for dødsrekkefølgen.

I tillegg til betinget fengselsstraff, mistet hun førerkortet for tre måneder. Siden hun ble fratatt førerkortet etter ulykken i 2006, og fikk den tilbake tre måneder senere, anses denne straffen som oppfylt.

Dommen er i samsvar med aktors påstand. Forsvareren til kvinnen, advokat Kjell Holst Sæther, sier at hans klient tar dommen til etterretning.

— Hun hadde håp om full frifinnelse. Men hun vil gjerne være ferdig med saken, og orker ikke tanken på en ankesak. Sånn sett er hun ikke direkte misfornøyd, sier Holst Sæther.

Pårørende reagerer

Anne Cathrine Steinslands bror, Per-Kaare Holdal, reagerer på at 27-åringen ikke ble frikjent.

— Rettstilstanden er uholdbar. Staten har ansvaret for en uforsvarlig stamvei E 39 uten midtrekkverk mot frontkollisjoner. Men Staten går fri, framholder Holdal, som også er styremedlem i aksjonen Nei til Frontkollisjoner.

Det var en enstemmig Dalane Tingrett som kom til at bilføreren hadde kjørt uaktsomt ved at hun krysset midtstripen. Både bilføreren og lastebilsjåføren forsøkte å vike unna uten å lykkes. Dette mener retten viser at personbilen kanskje har vært over midtstripen i et par sekunder.

I nedre sjikt

Den 27 år gamle kvinnen har i retten ikke nektet for at hun var over midtlinjen, men har forklart at hun ikke vet hva som kan ha vært årsaken. Hun skal ikke ha vært trett eller uopplagt, og heller ikke ha brukt mobiltelefon.

«Den eneste forklaring som står tilbake er at hun av en eller annen ukjent grunn lot seg distrahere av noe, enten det var konkret eller egne tanker, og derfor en kort periode var uoppmerksom slik at bilen kom over midtlinjen og traff lastebilen», skriver tingretten i dommen.

Retten legger til grunn at å bebreide 27-åringen ligger helt i nedre sjikt av området for strafferettslig uaktsomhet.