KRISTIANSAND: — Jeg blir nok rusfri en dag, men jeg vet ikke når. Det er i alle fall ikke rette tiden nå.

19-åringen ser på oss med litt sløvet blikk, dagens første hasj er inntatt. Ved siden av sitter mamma Marthe (51). Hun har gitt opp å hjelpe datteren. Mange års kamp mot det offentlige for å ta datteren på alvor og å få datteren til å forstå at det er hun selv som har størst ansvar for å gjøre noe med egen situasjon, har ikke hjulpet.

Les også: - Elendig behandlingstilbud

Lørdag skrev Fædrelandsvennen at det finnes 3800 narkomane på Agder, et tall avisen og Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) har samlet inn.

Les også: En til to prosent narkomane i Agder

Hasj som 14-åring

En av disse er den unge og pene jenta vi har foran oss. Men hun bærer tydelig preg av misbruk siden hun var 14 år.

— Jeg begynte med hasj for å komme vekk fra virkeligheten. Det var så vanskelig å innfri alle krav jeg satte til meg selv, sier hun.

De fem årene som siden har gått har vært hektiske for henne. Hun har vært inn og ut av en barnevernsinstitusjon, i et fosterhjem og inn og ut av mammas leilighet på Grim.

19-åringen bruker for det mest hasj og amfetamin. Men det går også i piller.

— Jeg spiser det jeg kommer over, sier hun. Hun har også prøvd kokain, men er svært bestemt på at hun aldri vil prøve heroin.

Hun beskriver narkomiljøet i Kristiansand som tøft.

— Jeg har fått meg mye juling, det vanker bank om betalingen kommer sent, sier hun. Hun er godt kjent av politiet også. Tyveri og innbrudd har det blitt mange av.

— Jeg har fått 8000 kroner i bøter som jeg ikke har betalt ennå, sier hun.

Ikke motivert

Nå i høst skulle hun for første gang på rusavvenning på en institusjon. Men det blir det ikke noe av likevel.

— De krever at jeg skal være rusfri i to uker før jeg kan komme dit. Men hva er da hensikten, hadde jeg klart noe slikt hadde jeg jo vært nykter likevel, sier hun oppgitt. Og så synes hun alle maser slik på henne om å bli rusfri, så nå har det gått helt i lås.

— Jeg blir nok rusfri en gang, men det skjer ikke nå, sier hun.

Moren mener datteren har adhd slik hun selv har, og at fordi ingen har trodd på det, er dette en grunnleggende årsak til at datteren begynte å ruse seg.

— Mye har gått galt fra det offentlige overfor min datter, sier hun bittert.

Datteren selv mangler ikke drømmer.

— Jeg vil bli lastebil- og trailersjåfør, sier hun smilende. Men om dette noen gang blir en realitet vet hun ikke.

Narko-Agder

Tall samlet inn av Fædrelandsvennen og Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) viser at det er om lag 3800 narkomane i agderfylkene, trolig langt flere.

I Kristiansand anslår man at det er 1500, i Arendal 800. Vennesla kommer også høyt sett i forhold til innbyggertallet med sine 250, likeså Mandal med 200. Bykle kommune har anslått at det er 30 narkomane i kommunen, noe som er sjokkerende med tanke på at det bor vel 900 her.