KRISTIANSAND: — Det går framover, men det er snakk om mye smerter. Begge to børstes i åpne sår hver dag. De får mye morfin mot smertene, opplyser Tobiassen til fvn.no.

**Les også:

Oksygenmangel kan ha gjort ovnen til en bombe**

Tilstanden stabil for de brannskadde

Marerittet på familiebedriften

Gasseksplosjon på Strai Kjøkken

Tre skadet i eksplosjon

Gasseksplosjon Det var torsdag i forrige uke det oppstod en kraftig eksplosjon i flisforbrenningsanlegget ved Strai kjøkken omkring fem kilometer nord for Kristiansand sentrum. Totalt tre arbeidere ble skadet i eksplosjonen og fraktet til Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Fredag ble to av de ansatte overført til brannskadeavsnittet ved Haukeland universitetssykehus, mens én ligger fortsatt på sykehuset i Kristiansand. Sistnevnet skal være minst skadet.

— De to i Bergen er sterkt brannskadet, og får behandling hver dag. En av de to har fått infeksjon, men det er ifølge sykehuset nokså vanlig. De har gode øyeblikk innimellom, og klarer å holde humøret oppe. Men det er en lang vei å gå, sier Tobiassen.

Fra sykehuset i Bergen får fvn.no opplyst at tilstanden til de skadede er stabil, og at de er under behandling.

Medfølelse Tobiassen forteller at ledelsen og de ansatte på Strai kjøkken har vært overøst med medfølelse og varme fra både forretningsforbindelser og kunder den siste uken.

— Det er mange som bryr seg. Vi har hatt telefoner både fra inn- og utland hvor folk er opptatt av det som har skjedd, og lurer på hvordan det går med de involverte. På bedriften har vi hatt informasjonsmøter og jevnlig oppdatert kolleger på tilstanden til de skadede. Alle er opptatt av det som har skjedd, sier Tobiassen.

De tre skadede arbeiderne har brannskader over store deler av kroppen. Ifølge Tobiassen har alle skader på armer og hender. To av mennene har i tillegg skader blant annet i ansiktet og på ryggen. Det er foreløpig usikkert når de kan bli utskrevet fra sykehuset. Tobiassen mener det kan ta flere uker.

På befaring Mandag var en delegasjon fra Arbeidstilsynet, Politiet, Kristiansand brannvesen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap på befaring på ulykkesstedet. Her ble forbrenningsovnen undersøkt nøye. Fredag i forrige uke mente John Jacobsen i Arbeidstilsynet at ulykken skjedde som følge av oksygenmangel i brennkammeret.

— Denne teorien ble styrket etter befaringen på mandag. Trolig har det vært en feil med lufttilførselen, avløpspipa eller flismatersystemet, sier Jacobsen.

Arbeidstilsynet vil nå pålegge bedriften å installere et alarmsystem som varsler tekniske feil ved oksygentilførselen.

Ifølge administrerende direktør Reidar Tobiassen ved Strai kjøkken har ulykken rammet produksjonen til en viss grad. Kjøkkenprodusenten har ikke vært i stand til å lakkere møblene fordi de har manglet varmen fra flisforbrenningsovenen.

— Vi er i ferd med å løse disse problemene nå. Det jobbes iherdig med å sette i stand ovnen igjen. De negative konsekvensene for produksjonen kunne fort blitt langt større enn dette, sier han.