LILLESAND: 170 barn og unge i alderen syv til 17 år har allerede meldt seg på og får undervisning i Lillesand Fotballakademi, som er et underbruk av fotballgruppa i Lillesand Idrettslag (LIL). Akademiet startet opp ved skolestart for få uker siden, og har fått en flying start med klubbens nytilsatte sportssjef, engelske Willie Irwine i spissen.

I går var det offisiell åpning, med sponsorer og skolerepresentanter til stede. Det nye fotballakademiet har fått samarbeide med kommunen og skolene, og Irwine reiser rundt til alle barneskolene og har SFO-tilbud med fotballinstruksjon.

Det nye tilbudet har sprunget ut av erfaringene med Fotballfestivalen for barn, som LIL i en årrekke har drevet sammen med Teddy Moen i Norsk Fotballakademi i Kristiansand. Moen er lillesandsgutt, og har sammen med fotballsjef Rolf Aage Børresen i LIL vært en aktiv pådriver for å stable på beina det nye tilbudet.

– Dette er et veldig viktig tiltak for barn og unge i kommunen, understreket ordfører Arne Thomassen da han klippet snora i formiddag. Han pekte på at byen og kommunen har store utfordringer når det gjelder barn og unge, og at slike gode tilbud som dette er uhyre viktig.

Akademiet gir tilbud på fire nivåer: SFO-fotball (2-4. klasse – på den enkelte skole) – FFO (Fotball-Fritids-Ordning 5.-7. klasse) – UNG – til ungdomsskolen 8.-10— klasse – og VGS – til videregående 1.-3. klasse.

Blant gratulantene var daglig leder Kjell Johnsen i Agder Fotballkrets, som skrøt uhemmet av Lillesand IL. Han pekte på at klubben med 40 lag og 600 fotballspillere ikke bare er blant de største i kretsen – men også en aktiv og nyskapende klubb.

Sponsorer er alfa og omega for å stable opp et slikt tilbud, og det nye fotballakademiet har skaffet seg flere som en kanskje ikke umiddelbart forbinder med fotball, som daglig leder Arne Gulbrandsen påpekte: Sørlandets Travpark er nemlig en av sponsorene. En annen er arbeidsmarkedsbedriften Avigo, som sponser med «husmor» i halv stilling. Lunsj-servering til leksesamlingene på klubbhuset i Holta er nemlig en viktig del av tilbudet som starter grytidlig om morgenen til økt før skoletid – og som varer til 17-tiden på ettermiddag. Derfra overtar klubben. Det interkommunale søppelselskapet LiBir (!) er tredje hovedsponsor.

I starten er fotballakademiet en underavdeling under fotballgruppa i LIL, men i følge fotballformann Børresen har hovedstyret i idrettslaget nå satt ned et utvalg som skal se på en eventuell utskillelse av kommersielle aktiviteter i et eget selskap. Da er det naturlig at fotballakademiet kommer inn her. Idrettslaget med over 1000 medlemmer gikk for et par år siden til det skritt å ansette Arne Gulbrandsen som heltidsansatt daglig leder, og fotballgruppa fulgte i år opp med å ansette Willie Irwine som sportssjef.

– Skikkelig helprofft, er attesten de nyutnevnte «kapteinene» Nicolai Aas (14) og Christina Berntsen (17) gir til Lillesand Fotballakademi. De skal representere akademiet utad, og være bindeledd mellom ledelsen og deltakerne.

– Et veldig bra opplegg, og proffe instruktører, fremholder Christina om heltidsansatt sportssjef Willie Irwine og hans instruktørkorps.

– I en tid der foreldre får stadig dårlig råd, og den tradisjonelle dugnadsdriften utfordres, tror jeg dette har noe for seg. Foreldre stiller krav til kvalitet på ungenes fritidstilbud, men har råd til å betale mer enn tidligere, påpeker Teddy Moen i Norsk Fotballakademi. Han sier han har kontakt med flere klubber som nå snuser på å følge i Lillesand Idrettslags fotspor, både på Sørlandet og ellers i landet.

ØVELSER: Kjell Magnus Hagen og andre tiåringer trener hopp i Holta. Bak instruktør Vidar Johansen.