MANDAL: — Utfordringer har vært og er mange for å hindre at barn og unge blir en del av kriminalitetsstatistikken. Men vi sliter også innen rusproblematikken, der særlig misbruk av alkohol er økende i Mandal, sier Bratteberg, gruppeleder i Mandal FrP.

I går vedtok han sammen med resten av driftsstyret en rekke tiltak i prosjektet «Sammen mot barne- og ungdomskriminalitet i Mandal». Det dreier seg blant annet om dette:

En egen krimgruppe opprettes med representanter fra blant annet politiet, skjenkestedene, den videregående skole, kommunen og skjærgårdskollektivet. Gruppen skal følge med på kriminalitetssituasjonen i byen, og foreslå konkrete tiltak.

Det opprettes såkalte kjernegrupper ved skolene med sentrale offentlige instanser som jobber mot ungdom og som raskt kunne sette i gang arbeid opp mot enkeltungdom som har kommet skjevt ut.

Et nytt arbeidsutvalg med blant andre skoler, politi, barnevern og NAV skal sørge for at tiltak nedfelles i handlingsplaner og bidra med ressurser.

Viktig

— Jeg har jobbet i politiet i 33 år, og har sett hvor utrolig viktig det er med forebyggende arbeid, sier Bratteberg. Da politireformen kom i 2002 forsvant to hele stillinger til forebyggende arbeid på politistasjonen i Mandal, men nå er den ene stillinger tilbake. Vedkommende er alt i arbeid, og skal etterforske kun ungdomssakene og dessuten ha kontakt mot skolene.

Planen som ble vedtatt av driftsstyret går dessuten ut på å øke stillingsandelen til kommunens krimkoordinator til 50 prosent. Den har til nå bare vært på 22 prosent. – Derfor har det vært nokså venstrehåndsarbeid. Med å øke hjemmelen blir arbeidet mer kontinuerlig, sa rådmann Erik Hillesund under møtet.

Lavterskel

Bratteberg er særlig glad for tiltaket om gruppene som skal jobbe mot enkeltpersoner. Dette skal være et lavterskeltilbud for foreldrene etter at de har meldt fra om sin bekymring for ungdommen i huset.

— Dette skal så munne ut i konkrete tiltak, og der man igjen møtes om tiltakene ikke har hjulpet, forteller Bratteberg.

Ellers skal det gjennomføres en rusundersøkelse blant ungdommene i byen, kartlegging av hvilke fritidstilbud som er og hva ungdommene ønsker av tilbud.