LYNGDAL: — Bølgebassenget var topp! Mye større bølger enn i andre badeland vi har besøkt, sier Sofie A. Thorbjørnsen entusiastisk.

11-åringen fra Flekkefjord satte tydelig pris på å få være med og teste landsdelens nyeste turistattraksjon, det 4000 kvadratmeter store badelandet i strandkanten innerst i Rosfjorden, et par kilometer utenfor Lyngdal sentrum.

Lillebror Tore (9) falt for den 60 meter lange vannsklia, som har egen tidtakingsklokke på veggen. (Her gjelder det å legge seg på ryggen for at friksjonen skal bli minst mulig.) Det er også en kort, men mye brattere sklie. Likevel er det kanskje akkurat det begrensede antall sklier som anlegget må se seg slått på av både Havanna badeland i Sandnes og flere badeland i Danmark. Konkurransebassenget og stupebrett fra både én, tre og fem meters høyde trekker på den andre siden opp. Det gjør også en innbydende velværeavdeling, spa og treningssenter.

Klatrevegg blir snart montert, og det er flere boblebad og plaskeområde for de aller minste.

Hoppet i det.

Søsknene Thorbjørnsen prøvde flere ganger å hoppe fra tre-meteren, mens stupeplattformen to meter høyere oppe ble i tøffeste laget.

— Så herlig med saltvann, uten store menger med tilsatt klor. Her er det jo fullt mulig å svømme under vann uten å få røde øyner, sier Kjetil Thorbjørnsen, som er far til Tore og Sofie.

Luftetemperaturen er god, og det var på ingen måter kaldt å sette seg ned med vått badetøy for å ta en kopp kaffe.

Kontantløst.

Inne i Sørlandsbadet kan du klare deg uten lommebok, noe som er praktisk når en er iført badetøy. Armbåndet, som også brukes til å låse garderobeskapet, registrerer alt som handles av mat og drikke. Ved utgangen avleses armbåndet, og du kan betale for alt samlet.

— Her blir en faktisk ikke flådd. Inngangsbilletten er som forventet, og verken softisen, brusen eller maten koster mer enn på en bensinstasjon, sier Kjetil Thorbjørnsen.

En skal være kresen for å finne noe å sette fingeren på i landsdelens nye badeanlegg. Både garderober, dusjanlegg og bassengområder er lyse og lekkert innredet. Både utvendig og inne er mye av betongen kledd med ulike typer panel av lauvtrær fra landsdelens egne skoger.

I garderoben er det låsbare skap, dusjene er lette å betjene også for barn, og bassengene er, med unntak av de i velværeavdelingen, samlet i en stor hall. Dermed blir det forholdsvis enkelt for voksne å ha kontroll med hva barna foretar seg.

Aldersgrense.

Det er 11 års aldersgrense for å besøke badelandet uten å være i følge med en voksen. I velværeavdelingen, som blant annet har varmtvannsbasseng (34 grader), kuldegrop, damp- og tørrbadstu, er aldersgrensen 18 år.

Tekst: Torbjørn Witzøe

torbjorn.witzoe@fvn.no - 38 33 10 42