Forskere spekulerer nå i om humørsvingningene og endringene man føler i følelseslivet ved en eggløsning, kommer som en konsekvens av at kvinner i denne perioden av måneden føler et sterkere behov for belønning, skriver Forskning.no.

I vekstfasen — eller proliferasjonsfasen - fem til fjorten dager etter menstruasjonsblødningen, vokser egget og mengden av hormonet østrogen i blodet stiger. I denne fasen før eggløsningen har kvinner større aktivitet i deler av hjernen som styrer med belønning, å fatte beslutninger og bearbeiding av følelser.

Emosjonelle kvinner parer seg lettere

Denne følelsesreaksjonen kan ha en hensikt. Evolusjonen kan ha valgt ut disse egenskapene fordi kvinner som er emosjonelle og ønsker belønning har lettere for å formere seg, spekulerer forskerne.

Det er Jean-Claude Dreher og kolleger ved National Institute of Mental Health i USA som har foretatt undersøkelsen av kvinner i forskjellige deler av menstruasjonssyklusen.

Under målingene fikk kvinnene spille et spill med løfte om pengepremier. Dermed kunne forskerne måle i hvor stor grad forventningen om å vinne utløste reaksjoner i hjernen. Forskerne har for første gang funnet en sammenheng mellom kjønnshormonet østrogen og dopamin, stoffet som overfører signaler mellom nervecellene og aktiverer belønnings-senteret i hjernen.

Også lettere å bli avhengig av narkotika

Tidligere eksperimenter har vist at kvinner i vekstfasen før eggløsning også får større utbytte av å ta kokain og amfetamin. I denne fasen kan kvinner derfor ha lettere for å bli avhengige av narkotika.

Forskningsresultatene er publisert i det amerikanske tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).