VENNESLA: – Det er nesten spektakulært å se all aktiviteten i den halvtørre elva, sier en meget fornøyd miljøvernrådgiver Sigmund Unander i Vennesla kommune.

Fram til august skal opp mot 15.000 kubikkmeter elvebunn og terskler fjernes mellom Venneslabroa og Nesane. Elveleiet skal bli nesten to meter dypere. Dermed kan Venneslafjorden litt lenger oppe senkes nesten tørr.

– Og når vi er så langt, åpner de virkelig store mulighetene seg. Da kan vi grave ut mudder og krypsiv fra hele fjorden. Den jobben begynner vi på neste år. Det som skjer i år er egentlig forberedelsene til å gjenskape Venneslafjorden som fritidseldorado, sier Unander, som i årevis har kjempet for denne saken.

Venneslafjorden var i fordums tid ikke bare tømmerlager for Hunsfos. Fjorden var også venndølenes viktigste rekreasjonsområde sommerstid. Ofte kunne man se både 10 og 15 flatprammer ute i elva. Folk fisket, badet, sto på vannski og koste seg. For et par tiår siden var søndagstur til Grasholmen eller Drivenesøya et høydepunkt.

De siste årene har fjorden ligget som død. Nesten null aktivitet. Krypsivet har umuliggjort ferdsel og fiske, praktisk talt. Fjorden har vært som en grønn grasgraut.

– Vi øker kvaliteten på bygda når vi får rensket opp fjorden. Om et par, tre år skal fjorden igjen være et eldorado, sier Unander, som gleder seg mer og mer for hver stein og grushaug som fjernes fra elva.

Arbeidet i år koster fire millioner kroner og betales for det meste av Krypsivfondet og Agder Energi.

Alle grusmassene som fjernes fra elva de kommende ukene kjøres til Moseidstranda, hvor det skal anlegges en ny stor offentlig badeplass.

— Vi får både i pose og sekk. Badeplassen skal bli kjempeflott, sier Unander.