KRISTIANSAND: En amerikansk statsborger har lagt ut flere videoer på nett der han kritiserer sikkerheten ved Elkem Research i Kristiansand.

— Videoene dreier seg om en angivelig risikabel hendelse i forbindelse med arbeidet ved Elkem. I tillegg ble det annonsert for salg av tekniske opplysninger fra et utviklingsprosjekt. Vi har anmeldt saken til politiet, sier Rolf Sørbø, leder for Elkem Research i Kristiansand.

— Hva er han anmeldt for?

— I annonsen sier han blant annet at han har til hensikt å selge bedriftshemmeligheter. Det er brudd på den arbeidsavtalen vi hadde med ham og ikke noe vi kan overse, og valgte derfor å anmelde ham, sier Sørbø.

Sa opp arbeidsavtalen

Amerikaneren var ikke fast ansatt ved Elkem, men ble innleid i forbindelse med et prosjekt. Arbeidsforholdet ble avsluttet før arbeidet var fullført.

— Vi fikk ikke forventede leveranser, og hadde et møte med innleiebyrået og den innleide der vi sa opp arbeidsavtalen.

Ifølge Sørbø ble det ikke gitt utrykk for noen spesiell misnøye under dette møtet, heller ikke av amerikaneren som senere la ut videoene.

— Vi skjønner ikke helt hvorfor han la ut disse videoene, men innholdet viser en klar negativ holdning til vår bedrift.

Den første av videoene ble publisert på nettet i slutten av juni, og i første uken av juli ble opphavsmannen, som figurerer i videoene, anmeldt av Elkem.

Politiet ønsker ikke kommentere saken

Tirsdag denne uken ble det funnet en bombetrussel på toalettet ved en annen avdeling av Elkem i Kristiansand, Elkem Solar. Ifølge Sørbø er det foreløpig ingen indikasjoner på at det er noen sammenheng mellom de to sakene.

Les også: Bombetrussel mot Elkem

Både bombetrusselen og anmeldelsen Elkem leverte i juli etterforskes av politiet i Vågsbygd. Fungerende stasjonssjef Rune Strømsvåg ved Vågsbygd politistasjon ønsker ikke å kommentere noen av sakene.

— Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse fra Elkem, men vil ikke kommentere saken siden den er under etterforskning. Når det gjelder bombetrusselen er det fungerende stabssjef Bård Austad som uttaler seg til media, sier Strømsvåg.

På et stykke toalettpapir sto det at en bombe vil gå av ved bedriften klokken 13.00 søndag. Politiet har foreløpig ikke funnet frem til personen som står bak trusselen.

— Status i saken er den samme nå som den var tirsdag, opplyser fungerende stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt torsdag ettermiddag.

Politiet er sparsomme med detaljer omkring etterforskningen, men ifølge Austad er det ikke fremkommet opplysninger som styrker mistanken om at trusselen kan være reell.

— Foreløpig anser vi trusselen for å være svært lite sannsynlig, men arbeider ut fra at den er reell, sier Austad.

— Har dere sjekket noen ut av saken?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere.