KRISTIANSAND: — Det er ikke veldig overraskende, og det er noe positivt i det også. Norge i dag er et trygt land og jeg tolker det som at folk er trygge med den utenrikspolitikken vi har ført. Jeg pleier å si at utenrikspolitikkens viktigste oppgave, er å gjøre innenrikspolitikk mulig. En trygg og forutsigbar utenrikspolitikk er bra, sier Støre til fvn.no.

Se hvordan det ligger an i avstemmingen og gi din stemme her!

Nesten uviktig

I en undersøkelse fvn.no har gjort, kommer det frem at så å si ingen synes utenriks er det viktigste for hvordan de stemmer ved valget. Av de som har avgitt stemme, mener flest at innvandring er viktigst.

- Synes du folk er for opptatt av sin egen sfære?

— Nei, jeg er ikke kritisk til de som ikke er opptatt av store internasjonale spørsmål. Jeg synes derimot at det er et sunt tegn. Til syvende og sist må vi ta valg for vår egen hverdag, og all politikk er lokal, sier Støre.

- Men i og med at Norge er et trygt land, burde vi vel kunne se litt utover?

— Ja, og det har vi en tradisjon for i Norge. Vi har en bred allianse mellom sosialdemokratiet og kristendommens tradisjon. Jeg har stor respekt for at det kristne Norge har et internasjonalt perspektiv. Jeg er opptatt av alliansen som er enige i at andres fattigdom også er vårt problem og ansvar.

Utenriksminister Støre er i dag i Kristiansand, blant annet for å åpne studieåret på UiA.

Konkrete saker

  • Hva er de viktigste utenrikspolitiske sakene som folk burde vært interessert i?

— Klimapolikk er internasjonalt, det samme er finanskrisen. Influensaepidemien som har kommet, viser at vi er berørt av noe som kan sterte på et annet kontinent. Da gjelder det ikke bare å ha et sterkt smittevern i Norge, men også i andre land, sier Støre, og nevner også Arktis som en viktig sak.

- Hvorfor er utenriks så fraværende i valgkampen?

— Jeg tror valgkampen handler om konkrete saker du kan ta og føle på i nærområdet.

- Selger utenriks dårlig?

— Jeg opplever at det er interesse for de internasjonale sakene. Men utenrikspolitikken har ikke saker som skiftes over natten, der handler det om de lange linjene, sier han.