KRISTIANSAND: Da Superspeed ankom Kristiansand fra Hirtshals ved midnatt natt til lørdag 20. september i fjor, satte den 51 år gamle kvinnen seg i bilen og kjørte i land fra ferja. Med 2,35 i promille, og i tett trafikk, klarte hun å komme seg de få hundre meterne bort til Tollvesenets kontrollpunkt.

Snakket snøvlete

Der ble det imidlertid stopp. Verken politiet eller tollbetjenten var i tvil om at kvinnen var full.

Kvinnen snakket snøvlete og hadde ustø gange. Da hun ble bedt om å blåse i alkometeret, klarte hun ikke det en gang. Dermed bar det direkte på legevakten for blodprøve, før hun ble brakt til arresten ved Kristiansand politistasjon.

Selv har kvinnen, som er tysk statsborger, forklart at hun ble forskrekket over hvor mye promille hun hadde. Dette til tross for at hun drakk én liter rødvin og to-tre glass med øl om bord på Superspeed.

Kvinnen startet alkoholinntaket etter at hun hadde kjørt om bord i ferja i Hirtshals i 19.30-tiden. Hun drakk tett under overfarten, og stoppet ikke før et kvarter før hun skulle kjøre i land.

51-åringen følte seg imidlertid ikke beruset eller kjøreudyktig, har hun oppgitt til Kristiansand tingrett. Men med bakgrunn i mengden alkohol hun drakk på ferja, tror hun likevel at det stemmer at hun hadde 2,35 i promille. Derfor har hun erkjent straffskyld.

Alkoholproblem

Den tyske kvinnen møtte ikke selv i tingretten under rettssaken nylig, men har besvart skriftlig spørsmålene fra Agder politidistrikt via hennes forsvarer. Hun har opplyst at hun i flere år før hendelsen har hatt daglig behov for alkohol på grunn av samlivsproblemer, og at hun drakk omtrent en flaske vin om kvelden. Etter hendelsen i Kristiansand har hun vært til behandling for sitt alkoholproblem.

Med promille over 1,5 reageres det vanligvis i Norge med ubetinget fengselsstraff i kombinasjon med bot. Men ettersom kvinnen er tysk statsborger, har retten sett på at det for et tilsvarende forhold i Tyskland ville vært gitt lavere straff.

40.000 i bot

Derfor har Kristiansand tingrett under tvil kommet fram til at kvinnen idømmes betinget fengsel i 24 dager, samt en bot på 40.000 kroner. Kvinnen får også kjøreforbud i Norge i tre år, samt må betale saksomkostninger på 2000 kroner.

«I skjerpende retning legges det vekt på at tiltalte hadde en svært høy promille og at hun førte bilen i området i og fra fergen hvor det er liten avstand mellom bilene», heter det i dommen.