Dermed fikk i hvert fall vi som leser VG og Dagbladet, og diverse oppfølgere på nettet, en dag fri fra helsekøer, klimautslipp og firefeltsveier.

Men diskusjonen om kandidatenes utseende er ikke betydningsløs for valgets utfall. Det er bare politisk ukorrekt å innrømme det.

Kort fortalt: I Dagbladet er det blitt en diskusjon om hvorvidt Erna Solbergs kroppsvekt er negativ for Høyres oppslutning. I VG mener flere kvinnelige toppolitikere at tv-kanalenes valgstudioer er kjønnsdiskriminerende i sin fysiske utforming.

Det var morsomt å se hvordan etablerte synsere i går himlet med øynene over at slike «perifere problemstillinger» (du kunne formelig høre hermetegnene rundt ordet) kunne snike seg inn i valgkampen. Deres forakt er malplassert. For nei, slikt handler lite om politisk innhold. Men ja, det kan likevel være utslagsgivende for folks valg.

Inntrykket politikerne skaper påvirker mange menneskers stemmegiving. Er du pen har du et forsprang. Er du velkledd er det et pluss. Hvis du har ukontrollerte ansiktsrykninger er det ikke bra. Har du en busemann i nesa når tv-kameraene fokuserer, så stakkars deg!

Inntrykket vi får av politikere skapes selvsagt av mange andre forhold enn bare de ytre. Men politikerne – og alle deres hjelpere – vet at det visuelle inntrykket teller mye.

Det er derfor verken manne— eller kvinnepolitikernes påkledning blir tatt lett på før tv-debatter. Farger, stoff, skjørt, sko, kjoler, dresser, slips, smykker. Alt er nøye gjennomtenkt før man går inn i tv-studio. Og jeg skjønner når Siv Jensen og Liv Signe Navarsete klager.

Jens Stoltenbergs største utfordring på klesfronten er om han skal ta den grå eller den grå dressen. Ansvarlig fremstår han uansett. For kvinnene er signalene klær og sminke kan gi, mye mer subtile. Derfor sender jeg et tverrpolitisk ønske til de mange politikerne som i dag skal på tv. Godt klesvalg!