KRISTIANSAND: – Svaret fra statsråd Bjarne Håkon Hanssen så langt, holder ikke. Departementet vil undersøke, men samtidig bekrefter departementet at de har kjent til saken. Og dessuten virker det mer og mer som vi står overfor en nasjonal skandale av stort omfang. Da holder det ikke å undersøke Sørlandet sykehus, sier KrFs nestleder Dagrun Eriksen. Hun viser til at sykehusledelsen ved Sørlandet sykehus har sagt at det er utbredt praksis over hele landet å dekke underskudd med opptrappingsmidler fra psykiatrien.

ØKER PRESSET: Dagrun Eriksen tror det er snakk om en nasjonal psykiatriskandale - og vil ha saken inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget. Foto: Ivan Kverme

Sogn og Fjordane

– Jeg har nå vært på tur til Sogn og Fjordane. Der forteller folk at de gjør akkurat det samme . Det kan ikke jeg dokumentere at er riktig, men vi må helt til bunns i dette. Helsedepartementet kan ikke innskrenke denne saken til Sørlandet sykehus, sier Eriksen.Kommunikasjonsdirektør i Helse Vest, Bjørg Sandal, stiller seg uforstående til Eriksens påstand. – Helse Vest er tilført ekstramidler som nettopp har gått til psykiatri, sier han.

Dagrun Eriksen fastholder sitt syn:

– Helseministeren har stilt klare krav til alle sykehus om å gå i balanse. Det kan nå synes som om dette kravet er løst ved bruk av midler øremerket for psykiatri i stor skala. Departementet har fått informasjon om denne praksisen, men har ikke reagert. Dette virker særdeles ille, sier Eriksen.

Når det dreier seg om 70 millioner bare ved Sørlandet sykehus, frykter Dagrun Eriksen at det kan være snakk om store beløp som ikke er kom dit Stortinget forutsatte. – Jeg vil så fort Stortinget samles etter valget ta initiativ til at denne saken bringes inn for Kontroll— og konstitusjonskomiteen. Da trenger jeg støtte fra to andre partier.

Fornøyd

Oddvar Sæther leder psykiatrien ved Sørlandet sykehus. Han sier dette om situasjonen: – Fra toppen presses sykehusene knallhardt på økonomi. Enten må folkene nede i systemet si nok er nok og gå av, eller så må de tilpasse seg. På Sørlandet sykehus har man tilpasset seg ved å bruke opptrappingsmidler til andre formål enn de skulle gå til. Vi er eneste sykehus som forteller åpnet om det i papirene våre, men jeg vet at samme praksis er utbredt over hele landet, med den følge at psykiatrimidler ikke er kommet fram dit de skal, sier han.