COCHABAMBA: 19-åringen fra Lillesand var først på plass, og hun kom sammen med sine familiemeldemmer. Tolv minutter før rettssaken skulle begynne, kom Madeleine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19). De smilte og snakket med hverandre da de ankom retten. De to sitter ved siden av hverandre i rettssalen. 19-åringen fra Lillesand satte seg langt fra de to andre jentene.

Forsvarerne har nå bedt om at pressen kastes ut og at saken føres for lukkede dører.

19-åringen fra Lillesand er en halvtime før retten settes til stede utenfor sammen med advokaten Carl Bore.

Advokatene til Hagen, som har vært syk i fengselet i det siste, har prøvd å erklære seg skyldig mot å få en lettere tiltale.

RETTEN SETES: Kokaintiltalte Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez på vei inn i retten i Cochabamba i dag. Foto: Hans O. Torgersen

Pågrepet med kokain

— Mamma, jeg er arrestert, sa 19-åringen fra Lillesand da hun gråtende ringte hjem fra Bolivia 19. mai 2008. Da hadde hun og to venninner blitt pågrepet på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008 med hele 22,5 kilo kokain fordelt i 11 bagger i koffertene deres. Den ene venninnen, Madelaine Rodriguez, hadde med seg sin da to år gamle datter. Hun ble fengslet sammen med moren.

Stoffet ble funnet i slitte adidasbagger som lå i de tre jentenes kofferter. Til sammen var det 22,5 kilo kokain i baggene. De ble funnet av en narkohund. Lillesandjenta hevdet at hun hadde kjøpt baggene i gave til søsteren.

To uker etter at de ble pågrepet, valgte 19-åringen å forklare seg for politiet. Hun skal ha lagt alle kort på bordet, noe som førte til at politiet aksjonerte mot et hotell. Der fant de en blå koffert som skal ha blitt brukt til overleveringen av kokain fra en bakmann til hotellet der jentene bodde. Dette førte til en isfront mellom henne og de to andre pågrepne jentene. De har ikke forklart seg for politiet.

Løslatt

I oktober i år ble jenta fra Lillesand løslatt mot en kausjon på 200 000 kroner. Også de to andre har fått en kjennelse på at de kan løslates mot kausjon, men familiene deres har ikke råd til å betale pengene. Kausjonen på Stina Brendemo Hagen er ifølge VG på 400 000 kroner, mens Madelaine Rodriguez må betale 330 000 kroner for å bli satt fri.

— Endelig skal sannheten komme frem. Det er mye vi har visst lenge, som kommer frem nå, men som ikke har kommet frem i norske aviser, sier faren til 19-åringen fra Lillesand, Hallgeir Øygarden.

Norge og Bolivia har ingen utleveringsavtale. Det betyr at jentene sannsynligvis må sone en eventuell dom i Bolivia. Strafferammen er 21 år.