Kristiansand: Den domfelte kjørte i land fra danskeferja fredag 8. februar i år. I hjulbrønnen bak i bilen var det nesten 25 kilo amfetamin og nærmere ti kilo hasj. Narkotikapartiet har en gatesalgsverdi på over åtte millioner kroner.

Den domfelte nederlenderen har erkjent at han var kurer, men han trodde ikke at det var narkotika i bilen. Han trodde det var noe annet som var ulovlig, for eksempel diamanter.

Skulle forlate bilen åpen

Av dommen fremgår det at etter at nederlenderen var stoppet av tollvesenet og politiet var kommet til stedet, ble tiltalte «gjort kjent med at det var funnet noe ulovlig i bilen og spurt om han ville samarbeide, hvilket kunne medføre strafferabatt. Tiltalte fortalte da at hans oppdragsgiver var en navngitt mann og at han hadde fått beskjed om å plassere bilen utenfor et hotell. Der skulle han forlate bilen åpen og med nøklene i, være borte 1 time og deretter returnere til bilen igjen. Adressen på hotellet skulle han få ved å ringe et spesielt telefonnummer som sto i en uregistrert mobiltelefon han hadde fått av Pedro. Tiltalte prøvde å ringe uten å få svar. Via sms fikk han imidlertid oppgitt Leangkollen hotell i Asker. Politiet laget et opplegg i samarbeid med tiltalte for å prøve å avdekke mottakerleddet. Det var imidlertid ingen som viste interesse for bilen da den sto parkert utenfor hotellet, og til tross for etterforskning av politiet både i Norge og Nederland, har det ikke lykkes å avdekke nærmere opplysninger om verken oppdragsgiver eller mottaker».

Tingretten har sett helt bort fra den domfeltes forklaringer om at han skulle til Norge for å se om det kunne skaffes flere oppdrag til transportfirmaet han skulle starte.

Ti års fengsel

«Etter en helhetsvurdering av bevisførselen, finner retten det bevist at tiltalte kjente til — eller i det minste hadde innsett muligheten av - at det var plassert narkotika i bilen i en slik mengde og av en slik art som han rent faktisk innførte. På tross av dette valgte han å gjennomføre transporten».

Tingretten mener at ti års ubetinget fengsel er passende straff. Retten peker på det store kvantum, og faren for spredning av narkotika. Det er bare gitt beskjeden rabatt for tilståelsen og det angivelige samarbeidet med politiet som ikke bidrog til å avklare verken mottakerapparatet eller hvem den domfelte hadde som oppdragsgiver.