KRISTIANSAND: Sykefraværet i Kristiansand kommune øker. Første halvdel av 2007 var fraværsprosenten på 8,9, tilsvarende i år er 9,3. Størst er sykefraværet i helse— og sosialsektoren. Av totalt 6330 kommuneansatte, er i snitt 368 personer i 100-prosentstillinger borte fra arbeid hver dag.

– Det er ingen god utvikling. Vi går i feil retning, sier Åse Førland Velle, personalrådgiver i Kristiansand kommune.

Og fraværet koster. En beregningsmodell viser at kommunens antatte kostnader er på 60 millioner i året.

Mye penger, mener Velle, som ikke har noen god forklaring på hvorfor sykefraværet øker.

– Da vi innførte en egenmeldingsordning på 50 dager i året, var det et forsøk på å få ned fraværet. Det fungerte bra i starten, men ikke nå.

– Fraværet i helse og sosial er høyt. Hvorfor det, tror du?

– Jeg tror det er mye sannhet i at noen leger sykemelder lettere enn å benytte egenmelding. Men det er sikkert flere årsaker.

– Ikke god nok dialog

Lege Per Kristian Angen mener samarbeidet mellom pasient, lege og arbeidsgiver kan bli bedre.

I lørdagsavisen hevdet leder ved Vågdsbygdtunet, Nina Bjørke, at det er altfor enkelt å få sykemelding, og at det mangler et samarbeid mellom pasientens fastlege og arbeidsgiver, for raskere å få den sykemeldte tilbake i jobb.

– Dialog er viktig, og den er ikke tilstrekkelig mellom leger, pasienter og arbeidsgiver, og det er et generelt problem. Samtidig ligger hovedansvaret med å tilrettelegge hos arbeidsgiver, mener lege Per Kristian Angen (54) i helseringen på Kjøita.

– Hva skal til å for et bedre samarbeid?

– Arbeidsgiver kan bli flinkere til å følge retningslinjene til Nav, dvs. lage oppfølgingsplan allerede etter seks uker og en utvidet etter åtte uker. Virkemidlene kan være aktiv sykemelding eller tilrettelegging.

Angen sier nye sykemeldingsregler av 1. september skal bidra til bedre kommunikasjon mellom leger og arbeidsgiver. Med en såkalt avventende sykemelding kan fravær unngås dersom det legges til rette for andre oppgaver på arbeidsplassen. Angen hevder problemet med sykemeldinger er veldig sammensatt.

Starter nytt prosjekt – Det er nok for enkelt å si at det er lett å bli sykemeldt. Innen omsorgsyrket er fraværet et landsomfattende problem. Det har sammenheng med en dramatisk utvikling i yrket de siste 10-15 årene. Mindre ressurser har medført mangel på tid til å yte omsorg – klokka styrer. Yrket har også et rekrutteringsproblem med stadig flere ufaglærte og uregelmessig arbeidstid.

– Den forklaringen kjøper jeg ikke helt. Det er ikke noe bedre i andre yrker, mener Nina Bjørke. Hun har fått flere tilbakemeldinger fra andre yrkesgrupper, som sier de kjenner seg igjen.

Bjørke sier hun har gjort mye for å motivere folk tilbake i arbeid. Torsdag starter hun et prosjekt over tre kvelder for de ansatte på Vågsbygdtunet. Målet er bedre samhold og økt trivsel på arbeidsplassen, et tiltak mot redusert sykefravær.

Per Kristian Angen sier noen av hans pasienter er utbrent både fysisk og psykisk.

– Mange går i tenkeboksen på om de vil tilbake i omsorgsyrket.