KRISTIANSAND: Det er de såkalte leonidene som hver høst skaper oppsikt. En strøm av småpartikler som raser gjennom atmosfæren skaper et spektakulært stjerneskinn.

Fædrelandsvennen utskremte medarbeidere benket seg ved 22-tiden på redaksjonslokalenes tak på Fiskåtangen i Kristiansand, men lite skjedde.

Og vi var ikke alene.

– November er en vanskelig måned for å se stjerner. Jeg hadde håpet det kunne sprekke opp tidligere i dag, men slik gikk det ikke, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Årlig rundt den 17. november kommer jorden inn i halen av kometen Temple-Tuttle. Deler av støvet etter kometen, som passerer hver 33. år og sist i 1998, kommer inn jordas atmosfære og brenner opp. Fenomenet kalles for Leonidene, og vanligvis kan entusiastene se mellom 10 og 15 stjerneskudd i timen.

– I år er det imidlertid helt spesielt, og det var ventet at det skulle komme flere hundre stjerneskudd i timen, sier Ødegård.

En av grunnene til at det er spesielt mange stjerneskudd i år er at jorda vil passere gjennom støvbånd som er etterlatenskaper etter kometens passeringer både fra 1466 og 1533. Har du sett fenomenet på himmelen? Send oss dine bilder til tips@fvn.no eller til 03811.