ARENDAL: — Det gikk rykter i Al-Qaida-kretser om at en utenlandsk spion var tatt til fange sammen med en tolk. På samband skrøt de av at de skulle finne oss, og at vi skulle dømmes og henrettes på Id, forteller Refsdal til fvn.no.

Ifølge frilansjournalisten var hans største frykt under gisseldramaet at han og tolken skulle bli videresolgt til en Al-Qaida-gruppe. Det verserte rykter om en salgssum på 50.000 dollar.

Les også: Alt om den dramatiske gisselsituasjonen

— Dersom Al-Qaida hadde fått vite i hvilken landsby vi satt fanget, hadde de sendt 300 soldater for å hente oss. Det var den store frykten. Men dem som holdt oss fanget, holdt tett om hvor vi var, sier Refsdal.

- Kunne ikke stole på noe

46-åringen sier han i løpet av gisselperioden ble informert av kilder i familiehuset hvor han satt fanget. De eldste i huset sverget på at han og tolken ikke kom til å bli henrettet der.

— Vi hadde kilder som ga oss informasjon. Jeg ønsker ikke å si hvem disse var, men de ga oss løpende informasjon om situasjonen. Blant annet at det verserte rykter om at vi var spioner, sier Refsdal.

— Beskriv hvordan det føles å sitte som gissel?

— Du føler deg utrolig liten. Det er ikke bare å hoppe ut av vinduet og løpe din vei. Du er i et område som ledes av Taliban og Al-Qaida. Man kan ikke gjøre noe. I tillegg løy kidnapperne til oss hele tiden, vi kunne ikke stole på noe. Dagene var som en berg og dalbane, jeg følte meg hjelpesløs, men de klarte ikke å bryte oss ned på den korte tiden, sier Refsdal.

- Amatører

Han beskriver kidnapperne som amatører.

— Jeg fikk ringe med min egen telefon, og alt som ble sagt var på norsk. De førte ingen kontroll, og jeg kunne beskrive området vi satt i for norske myndigheter, sier Refsdal.

Ifølge 46-åringen fikk han sjokk da han hørte hvor store ressurser norske myndigheter hadde brukt på å få ham ut av fangenskap.

— Det var ikke i mine tanker at jeg ville få hjelp av Norge. Da jeg ringte ambassaden trodde jeg at jeg traff en vakt med ei notisblokk, og at det ikke ville skje noe mer, hevder frilansjournalisten.

Under pressekonferansen i Arendal i ettermiddag takket Refsdal norske myndigheter for all hjelp med å få ham frigitt.