OSLO: — Jeg er lettet. Det har vært et fem år langt mareritt, sier Michelet til fvn.no når rettsforhandlingene er slutt.

Han begynte å gråte og tok seg til hendene da juryens formann leste opp kjennelsen. Hun svarte ”nei” på skyldspørsmålet på vegne av de ti jurymedlemmene.

På tilhørerbenken satt Byrons mor, Jannicke Attard. Hun hulket høyt.

— Min klient er knust, sier hennes bistandsadvokat Kari Høgevold, på vegne av Attard, som ikke var i stand til å snakke med media.

— Jeg tar dette til etterretning, sier aktor Dennis Danielsen, før han pakker trillekofferten med saksdokumenter og går kjapt ut døren. Han har ikke tatt stilling til en eventuell anke ennå.

Fiber

Rettens formann, Ellen Mo, anbefalte juryen å frikjenne Michelet.

— Etter min oppfatning er det ikke ført tilstrekkelig bevis for domfellelse av han for å ha påført Byron skadene. Det skal ikke være noe rimelig og fornuftig tvil. Hvis dere synes det er det, skal dere svare nei på skyldspørsmålet, slik jeg mener dere bør gjøre, sa rettens formann Ellen Mo under rettsbelæringen i morges.

— Men dette er det dere, og bare dere som skal ta stilling til, sa hun til de ti gjenværende jurymedlemmene.

Fiber

Hun gikk gjennom bevisene i saken og hvilke punkter juryen skal ta stilling til når de nå setter seg sammen. Det er kun ett teknisk bevis i saken, og det er fibre fra et fleecepledd som lå i Byrons seng. Tiltalte har benektet at han har vært inne på Byrons rom med buksen han hadde på seg den aktuelle kvelden. Det er likevel funnet fibre fra dette pleddet på buksen hans. Fibrene kan imidlertid ha smittet av fra et annet sted, og aktor og dommer sa at dette ikke er noe fellende bevis.

SISTE DAG: Jannicke Attard, moren til Byron, hadde i dag sin siste dag i retten. Her sammen med bistandsadvokat Kari Høgevold. Foto: Hilde Moi

— Dere står tilbake med ikke noe fellende bevis som knytter ham til ugjerningen, og da må dere kunne si til dere selv at det er umulig at det kan være noen andre som står bak, sa Mo.

Hun sa imidlertid at det er summen av bevis som skal være avgjørende.

Vold

Byronsaken har gått for Borgarting lagmannsrett drøye tre uker. Det er sjette gang saken behandles i en norsk rettsinnstans og tredje gang den behandles i lagretten.

Formann Mo understreket for jurymedlemmene at det ikke kreves forsett for å bli dømt, men at den skyldige må ha visst hva han gjorde.

— Vedkommende må ha brukt kraftig vold, og dermed visst at det ikke ville være utenkelig at Byron ville bli påført skade.

— Dere må spørre dere: kan jeg helt se bort fra at tiltaltes forklaring er riktig? Dette skal bygge på bevisene i saken, i tillegg til den menneskekunnskap og livskunnskap dere har ervervet dere gjennom et langt og et ikke fullt så langt liv, sa Mo.