KRISTIANSAND: I forhold til november i fjor har ledigheten økt sterkest i Aust-Agder, viser tallene fra Nav.

November-tallene fra NAV i Vest-Agder viser at arbeidsledigheten blant menn øker, mens ledigheten faller blant kvinner.

Mannsdominerte yrker innen bygg, anlegg og industri er blant dem som øker mest. I løpet av den siste måneden har ledigheten blant menn i Vest-Agder økt med 99 personer.

— Det er særlig mannsdominerte yrker som er spesielt utsatt, men Vest-Agder ligger under landssnittet, sier direktør Elisabeth Blørstad i NAV Vest-Agder, til fvn.no.

Arbeidsledigheten i fylket økte i november med 89 personer. Mens mange menn mistet jobben, så forsvant ti kvinner fra ledighetsstatistikken.

880 menn og 643 kvinner står nå helt uten jobb i fylket. Dermed står 1,8 prosent av arbeidsstyrken uten jobb.

— At færre kvinner er arbeidsledige må karakteriseres som ganske tilfeldig. Mange kvinner jobber innenfor pleie og omsorg og der forventes det vekst uavhengig av markedet ellers, sier Blørstad.

Den registrerte arbeidsledigheten økte med 3.400 personer fra oktober til november. Det er den sterkeste økningen fra en måned til den neste på fem år, melder Nav.

45.200 personer er registrert ledige hos Nav ved utgangen av november. Det er 1,8 prosent av arbeidsstyrken. Sammenlignet med samme måned i fjor har ledigheten økt med 6.700 personer eller 18 prosent.

Mottiltak

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) sier i en kommentar at novembertallene stadfester de mange meldingene den siste tiden om oppsigelser og innskrenkninger.

– Selv om arbeidsledigheten fremdeles av lav, har regjeringen satt i gang arbeidet med å vurdere aktuelle mottiltak, sier statsråden som viser til arbeidet med å få orden på kredittilgangen og at statsbudsjettet inneholder mange forslag som vil øke aktiviteten innenfor bygg og anlegg.

Ledige menn

Ledigheten har økt for alle yrkesgrupper i løpet av det siste året med unntak av undervisning og helse, pleie og omsorg, melder Nav.

Sterkest økning har det vært innenfor bygg- og anleggsarbeid og industriarbeid. Det høyeste ledighetsnivået har reiseliv og transport og bygg og anlegg, begge med 2,7 prosent ledige.

Ledigheten økte mer for menn enn for kvinner i november. Ledighetsnivået er nå 2 prosent for menn og 1,6 prosent for kvinner.

Lavest i Rogaland

Mens ledigheten går opp, går antallet ledige ledigmeldte stillinger ned. Sterkest nedgang finner man innenfor butikk- og salgsarbeid.

Også innenfor bygge- og anleggsarbeid og industriarbeid har det vært en sterk nedgang.

Rogaland er fylket som har det laveste ledighetsnivået med 1,1 prosent ledighet. Det høyeste ledighetsnivået har Finnmark med 2,9 prosent.