KRISTIANSAND: I praksis betyr det at ordførerpartiene Høyre og Arbeiderpartiet, med støtte fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti, styrer byen med et budsjett de selv ikke står bak, og dermed politisk isolert.

— Mistillit

— Det er et politisk nederlag, og jeg opplever at det er mistillit til ordføreren og meg som varaordfører, medgir Mette Gundersen (Ap).

Hun og gruppeleder Tron Henry Blattmann var fortvilet over utviklingen i går. Det samme var ordfører Per Sigurd Sørensen, som nektet å stille opp på bilde med Gundersen.

Utenfor, nede på Øvre Torv, spankulerte andre med nesetippen i været. For på én uke har KrF gått fra nederlag til seier.

— Ap og H satte seg selv på sidelinjen da de ikke en gang var interessert i å lytte til vårt forslag. Vi ble ikke tatt på alvor, kvitterer gruppeleder Jørgen Kristiansen.

Løsning

Mandag for en drøy uke siden gikk KrF i budsjettforhandlinger med H og Ap med et uttalt mål om å holde ”stø kurs” videre. Men KrF fikk aldri gehør for fire viktige krav. Det endte i brudd. Etter å ha svelget skuffelsen, startet KrF i stedet jobben med å finne støtte for sine kjernesaker hos Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Demokratene, Pensjonistpartiet, Miljøpartiet De Grønne – og Rødt (!). Klokken 22.45 tirsdag kveld kom løsningen.

— Vi kom til enighet med fem partier. Nå er vi avhengig av subsidiær støtte av Frp og Demokratene i bystyret for å få et flertall, forteller Jørgen Kristiansen.

Den støtten får han og partiet. For i bystyret er det stemmeplikt, og alle må stemme ja til enten H, Ap, V og SV sitt forlag eller KrF-konstellasjonen.

Kleppe valgte pest

Demokratene og Frp brøt forhandlingene med KrF og de fire andre småpartiene på grunn av eiendomsskatt og Rødts ultimatum om stoppe badelandprosjektet. I stedet fremmer de sine egne forslag i bystyret. Men det må et jordskjelv til om partiene gir sin støtte til Ap og H. For de er enige med KrF i mye.

— Vi har valget mellom pest eller kolera, og da velger vi pest, sier Dem-leder Vidar Kleppe, som roser forhandlingsjobben Jørgen Kristiansen har gjort de siste dagene.

Kompromiss

— Vi går med på noen kompromisser, erkjenner Frps gruppeleder Tor Sigbjørn Utsogn.

Han regner med at H og Ap ser på de nye budsjettsamarbeidet som et opprør.

Vidar Kleppe snakker i stedet for å tie, og mener Høyre kan takke seg selv for den politiske situasjonen som nå har oppstått.

— Hvis Per Sigurd (Sørensen) mener noe som ordfører, burde han tatt kontakt med oss.

- Alt er spikret

— Det har aldri vært tema en gang, parer Per Sigurd Sørensen.

Ifølge Jørgen Kristiansen legger den nye budsjettfløyen fram sitt forslag i morgen.

— Alt av penger er spikret. Det ser lovende ut, sier KrF-høvdingen bestemt og med en tydelig lettet mine.

Gratis buss

KrFs Jørgen Kristiansen er svært lite lysten til å røpe for mye av innholdet i det nye budsjettalternativet.

Men litt avslører han, Vidar Kleppe (Dem) og Tor Sigbjørn Utsogn( Frp):

Gratis buss: Forslaget Ap og H flirte av, er nå tatt på alvor. - Prøveordning med gratis buss ligger inne i budsjettet. Og vi har inndekning, sier Kristiansen om de budsjetterte to millionene neste år. Demokratene har satt av seks millioner til gratis buss neste år, mens Frp i utgangspunktet sa nei. – Buss var ikke avgjørende for oss, sier Utsogn.

Eiendomsskatt: Et tung forhandlingssak. KrF foreslår kvadratmeterpris. – Vi har måttet gi noe. Skattebelastningen blir uansett lavere enn den H og Ap går inn for. Det vil bli et element av kvadratmeterpris, men vi legger inn et bunnfradrag, sier Kristiansen.

Skole og helse: - Forslaget er bra, sier Kristiansen. – Her var det tverrpolitisk enighet, sier Vidar Kleppe. – Vi sier nei til å legge ned Erkleiv skole, nei til flate trekk i skolen og ja til å styrke spesialundervisningen, sier Utsogn.

Kontantstøtte: KrF har foreslått lokal kontantstøtte på 2000 kr/måned for ett- og toåringer. – Dette fikk vi ikke i gjennom, sier Kristiansen.