KRISTIANSAND: Kaptein Sabeltann har i år 20-års jubileum, og målet for året er klart. Man skal passere én million solgte billetter. Som en del av dette tok Terje Formoe på seg piratkostymet i Drammen på lørdag da startskuddet for årets Vinterlyd-turné gikk.

— Det at vi har jubileum i år, samt at det var starten på Vinterlyd-turneen, gjorde at dette var en passende anledning til å ta på seg kostymet igjen. Vi skal i år passere 1.000.000 solgte billetter til forestillingen, og jeg sendte Kaptein Sabeltanns to beste menn Langemann og Benjamin ut med ett oppdrag om å fortelle det norske folk at vi i juli i år skal feire et stort jubileum i Dyreparken.

I dag er Vinterlyd-turneen i Kristiansand, men da uten Kaptein Sabeltann.

- Det var ikke aktuelt å stille som Kaptein Sabeltann i hjembyen?

— Det er kun ved helt spesielle anledninger jeg tar på meg kostymet. Ellers lar jeg andre ta seg av det.

Selv om det nå er profesjonelle skuespillere som innehar rollen som Kaptein Sabeltann, er det Formoe selv som gjør de helt spesielle oppdragene.

— En gang i blant tar jeg på meg kostymet og feirer vilt. Jeg tar gjerne på meg drakten i de sammenhenger hvor oppdraget krever litt improvisasjon. Jeg har Kaptein Sabeltann under hunden. De andre skuespillerne har bare mine manus, sier han og ler.

- Frydet meg vilt

Det er blitt skrevet at dette var første gang på ti år at Formoe ikler seg rollen som den fryktløse piraten. Det stemmer ikke helt, men det går en stund mellom hver gang, uten at det legger noen demper på stemningen for Formoe. Det er heller tvert om.

— Det var forferdelig kaldt i Drammen, men jeg frydet meg vilt. Flere tusen mennesker hadde møtte opp, og det var en god opplevelse.

I tillegg til ved helt spesielle anledninger er det ett spesielt årlig arrangement som har fått Formoe til å børste støvet av drakten.

— Det er arrangementet vi har sammen med støtteforeningen for kreftrammende. Da stiller jeg som Kapteinen. I år blir det 13 år på rad at vi arrangerer dette arrangementet.

Gode minner

Etter å ha levd med Kaptein Sabeltann i 20 år, og utallige røvertokt rundt omkring i Norge, er det blitt mange gode minner. Men han har ingen tid til overs til å hvile på laurbærene.

— Vi må hele tiden jobbe hardt for å bli bedre. I år er siste sjanse til å se Kaptein Sabeltann og den forheksede øya. Den tar vi av etter sesongen, men siden vi i år skal feire jubileum må alt være større og mer spektakulært. Juli skal bli en enste stor fest. Det skal skje noe hele dagen og hele kvelden. Alle skal få sitt, lover han.

Dermed er det lite som tyder på at Formoe er blitt mett av all suksessen.

— Nei, jeg har fremdeles et intenst ønske om at Kaptein Sabeltann skal utvikle seg videre. Jeg har store planer for veien videre, og håper at jeg om fem år også kan få feire et 25- års jubileum.