KRISTIANSAND: I begynnelsen av september måtte kvinnen (37) forklare seg i retten om traumene hun opplevde etter at hun først ble overfalt og ranet i sitt eget hjem 15. februar i år.

Deretter ble hun truet inn i sin egen bil og tatt med som kidnappingsoffer.

Opplevelsen av å møte i retten var så tung at den tiltalte mannen måtte sette seg bak på tilhørerbenken mens hun forsvarte seg.

Skyldig i grovt ran

Da den tiltalte 35-åringen, opprinnelig vestlending, forklarte seg i retten sa han seg skyldig i å stå bak grovt ran mot samboerne.

– Retten finner etter en helhetsvurdering at ranet må henføres som grovt ran, skriver retten, bestående av fagdommer Knut Otterbech, og meddommerne Frode Salvesen og Sigrunn Hernes.

Totalt mente retten at 35-åringen var ansvarlig for 14 straffbare forhold.

Var på medisinjakt

Målet var opprinnelig å stjele medisiner og våpen, forklarte 35-åringen i retten, men da det viste seg at folk var hjemme i huset som opprinnelig var utpekt som mål, ble planene endret.

Tiltalte oppsøkte samboerparet og hevdet at han hadde gått tom for diesel på snøscooteren. I all sin velvillighet kvinnen i huset ham inn, der han fikk låne toalettet og senere fikk han et glass brus. Deretter fant han fram en kniv. Da startet samboerparets livs mareritt.

Truet med stor kniv

– Jeg husker kniven. En stor kniv med et skaft som var litt lyst. Jeg vet ikke hva det heter, men det var et langt blad. Han spurte om jeg ventet besøk og når ungene skulle komme hjem. Jeg sa at vi ikke hadde penger og at nøkkelen til våpenskapet hadde forsvunnet under flyttingen. Noe medisin fant han på kjøkkenet, forklarte kvinnen.

Senere ble paret bundet fast og kvinnen tatt med som kidnappingsoffer i sin egen bil. Like etter at kjøreturen startet ble bilen, en Opel, stoppet av politiet. Dermed startet gisselsituasjonen. Etter å ha forhandlet med politiet en stund ble kvinnen sluppet løs.

Skjerpende omstendigheter

Retten fant mannen skyldig og aktor la ned påstand om fengsel i to og et halvt år. Strafferammen for grovt ran er fengsel i 12 år.

– Ved straffutmålingen bemerkes i skjerpende retning at tiltalte domfelles for et grovt ran overfor to personer i deres hjem i Birkenes. Retten legger til grunn at de fornærmede, og særlig kvinnen (37), opplevde ranet som svært skremmende, slik at hun i ettertid har fått psykiske problemer samt problemer i forhold til retur til arbeidslivet, skriver retten i dommen.

Retten mener videre at allmennpreventive hensyn veier tungt i slike saker. At det mannlige offeret (32) ble forlatt bakbundet og at tiltalte tok med seg kvinnen bort fra huset, regnes også som skjerpende punkter.

Angret og tilstod

Tiltalte angret og tilstod alt og det ble av retten betegnet som formildende. Han fikk dermed strafferabatt for å ha samarbeidet med politiet. Parets bistandsadvokat la ned ønske om at de to ofrene fikk erstatning for tort og svie.

Kvinnen, som forklarte at hun har fått store problemer etter ranet, ble tilkjent 100.000 kroner. Mannen, som er tilbake på jobb etter ranet, fikk 60.000 kroner. Det er noe mindre enn påstanden fra bistandsadvokaten.

Retten fant 35-åringen skyldige på alle punkter og satte straffen til fengsel i to og et halvt år. 218 dager er allerede sonet under tiden i varetekt. I tillegg ble det tatt beslag i en pepperspray og to kniver. Videre må han betale 300 kroner i erstatning til Finsland bensin, 160.000 i samlet erstatning til ofrene og mister muligheten til å ha førerkort i tre år.