Eklund mener kriminelle altfor lett skaffer seg jobb i både barnehager og skoler, og viser til at politiattesten som bli utstedt er mangelfull i forhold til manges kriminelle rulleblad.

— Vi har en del søkere om politiattest som vi kjenner fra før av. De ber om vandelsattest i forbindelse med tilbud om jobb eller skole. Da ser vi at mange av dem går herfra med et svært, bredt glis om munnen, fordi det kommer en utskrift fra oss hvor det står " Intet å anføre", selv om vi vet at de har dommer for veldig mange forskjellige ting, sier Eklund til P4. Krav om attest

1. april 2007 kom det en lovendring som skjerpet regelverket for vandelsattester. Helse- og sosialpersonell som skal jobbe med barn eller utviklingshemmede må ha politiattest.

Denne attesten dekker derimot bare opplysninger om seksuelle overgrep. Andre kriminelle handlinger blir ikke opplyst. Eklund kan vise til flere eksempler hvor voldskriminelle, narkomane og torpedoer jobber i skoler og barnehager.

Vil ha strengere regler

Grunnet taushetsplikten er politiet forhindret i å si fra om slike tilfeller. Eklund mener politiet er maktesløse og mener arbeidsgiverne ser seg blinde på attestene.

— Den blir oppfattet som et kvalitetsstempel.

Han ønsker et utvidet grunnlag i attesten hvor det tas hensyn til narkotika og voldskriminalitet. Eklund understreker ovenfor P4 at dette er hans personlige oppfatning og at det er det enkelte departement som har bestemt at det er kun seksuelle overgrep som skal vurderes.