EVJEMOEN:

Det var regiondirektør for kriminalomsorg region sørvest, Gudmund Idsø, som forsikret et skeptisk formannskap i Evje og Hornnes om dette i går.

Etter at justisminister Knut Storberget fikk penger over statsbudsjettet til å opprette fengsel for 20 domfelte under åpen soning på Evjemoen, har det vært uro blant innbyggerne i kommunen. De frykter at farlige voldsforbrytere, narkomane og pushere skulle kunne bevege seg fritt.

Høyt gjerde

Til flere av formannskapspolitikernes forbauselse kunne regiondirektøren og hans rådgiver Ivar Omdal i går fortelle at selv om det heter «åpen soning», eller «fengsel med lavere sikkerhet», skal den gamle kasernen med seks mål tomt som er tenkt benyttet, gjerdes inn bak et 2 til 3 meter høyt gjerde.

Skepsisen er likevel til stede og denne kom til uttrykk gjennom mange spørsmål. Også presse og innbyggere på tilhørerbenk fikk tillatelse til å stille spørsmål.

Under orienteringen kom det fram at ingen type kriminalitet er utelukket fra åpen soning. Hver domfelt vurderes for seg, fortalte Idsø. Her tas hensyn til fortid, rusproblematikk og atferd, samt om risiko for rømming.

Gjennomsnittsfangen under åpen soning har i hovedsak dom kortere enn 2 år.

16 ansatte

Blir fengselet en realitet trengs det anslagsvis 15 — 16 ansatte for å passe på og hjelpe fangene over i et liv etter soning.

Ingen fange får bevege seg fritt i samfunnet. Det blir ført nøye kontroll med hver især. Erfaringene fra åpne soningsanstalter og overgangsboliger er utelukkende gode, sa Idsø. Han nevnte flere steder i landet som referanse på dette. Rømninger og uro var sjeldent.

— Vi må være sikre på at det lokale helsevesenet, NAV, skolesystemet med videre kan gi det tilbudet de domfelte trenger, sa regiondirektøren.

Når det gjaldt ekstrautgifter til disse tjenestene sa han at dette vil skje i form av statlige overføringer.

ADHOC

Siden det er kjent at nåværende regjerings ønske er mer bruk av åpen soning, spurte representant Odd Helge Liestøl om «det blir skyfla over på åpen soning folk som burde vært på lukka». Til det svarte Idsø nei.

Evje og Hornnes kommunestyre skal nå opprette et adhocutvalg som skal arbeide videre med saken. Dette skal føre en tett dialog med kriminalomsorgen.

Ordfører Bjørn A. Ropstad understreket at det er ene og alene Evje og Hornnes kommunes innbyggere som til sjuende og sist bestemmer om det blir et fengsel på Evjemoen.