LILLESAND: — Dette blir ikke et gravøl over den gamle Europaveien, men et velkomstbrøl for det som blir riksveg 420, sier en entusiastisk gjeng i «langbordkomitéen».

Kari Beate Østerhus, Eva Brandal, Jorun Vatland og Brit Aarre Heldal har pyntet et bord med duk, blomster og levende lys. Det skåles i medbrakt vann. Og skålen blir nesten overdøvet av buldrende trafikk på det som enn så lenge er E 18. Det blir noe helt annet når motorveien står klar og tar seg av både trailere og folk på gjennomreise.

Fotoseansen ved bordet blir ytterst kort ettersom himmelens sluser åpner seg. Og hele pressekonferansen flyttes skyndsomt inn i nærmeste undergang. For en gangs skyld var alle glade for at undergangen er nær.

Men altså: Et par uker etter den offisielle åpningen av motorveien, med kongelig snorklipp, er det folkets tur. Langbordkomiteen lover å ha på plass hele 500 meter med bord. Veien mellom viadukten og Statoil skal sperres for all trafikk. Bare en kortesje av veteranbiler og Los Mopedos får lov til å vise seg fram. Og Lillesand Skolekorps sørger for tonefølget.

— Vi inviterer alle til å komme ut på «gamle E 18» med noe å sitte på, noe å spise og noe å drikke! Og vi har svært lyst til å høre fra mennesker som kan tenke seg å gjøre en dugnadsinnsats. Og fra unge og gamle som kan tenke seg å bidra med underholdning, sier de fire kvinnene. Som håper på et par tusen mennesker på «stamveien» denne ettermiddagen.

Ordfører Arne Thomassen støtter tiltaket hjertelig. Og vil nok komme med noen velvalgte ord til de mange som benker seg i det fri.

– Værvarslingen for 5. september er god! smiler han. Mens regnet høljer ned utenfor undergangen.