Ledende arrestforvalter Merete Rosseland viser en av de 16 spartanske glattcellene i kjelleren på tinghuset i Kristiansand.
Monica Haugedal, leder av Advokatforeningen i Vest-Agder. Foto: Tore-Andre Baardsen

KRISTIANSAND: — Forholdene på glattcelle er uverdige og opphold der oppleves som en enorm belastning. Personer som tilbringer flere døgn på glattcelle kan bli preget for livet, sier Monica Haugedal, leder i Advokatforeningen Vest-Agder.

Hun er ikke tvil om at politiet i Kristiansand bryter loven med dagens glattcellepraksis: Den innsatte skal overføres fra til fengsel innen to døgn etter pågripelsen. For barn skal dette skje snarest mulig, og senest dagen etter.

66 under 18 år

De 16 glattcellene i arresten i Kristiansand er på seks til åtte kvadratmeter, og er spartansk utstyrt med en tynn madrass og doskål i stål. Kjellercellene har ikke vinduer.

187 ganger det siste året har fanger sittet her mer enn to døgn, viser statistikk Fædrelandsvennen har fått fra politiet.

Det har vært 123 opphold spå mellom to og tre døgn, 50 opphold på tre døgn og 14 opphold på fire døgn. 66 av hendelsene er knyttet til personer under 18 år.

— Dette er mye og det gjenspeiler situasjonen for varetektsplasser, sier Dag Tallaksen, ordenssjef i kristiansandspolitiet.

Fædrelandsvennen har flere ganger skrevet om den prekære mangelen på varetektsplasser i Norge - og i Agder. Konsekvensene er at fanger må løslates - eller at de blir sittende på glattcelle.

Skjønner kritikken

— Verken etterforskningshensyn eller plassmangel er grunner som rettferdiggjør at personer blir sittende lenger i glattcelle enn regelverket tillater, sier Monica Haugedal i Advokatforeningen.

Fungerende påtaleleder i Agder-politiet, Terje Kaddeberg Skaar, skjønner at kritikken kommer.

— Jeg registrerer at Advokatforeningen mener vi opererer i strid med regelverket og jeg er ikke i uenig i det, sier han.

Han ser imidlertid ikke noen løsning på kort sikt i og med at det ikke er noen nye varetektsplasser under bygging.

— Vi har slitt i årevis med bruk av glattcelle, og det har vært et tiltakende problem. Det samme skjer over hele landet. Og det er ikke bare politiet som er problemet. Vi har tatt dette opp både med Kriminalomsorgen og med politikerne, sier Skaar.

Han sier politiet leter land og strand etter ledige varetektsplasser. Finnes de ikke, senkes terskelen for løslatelse.

Løslot mc-kriminelle

Fredag skjedde dette med to menn og en kvinne i 20-årene siktet for grovt tyveri av HTH-kjøkken til en verdi av to hundre tusen kroner. Trioen, som politiet knytter til mc-klubben Bandidos, skulle varetektsfengsles i én til fire uker med full isolasjon.

— Vi måtte løslate dem på grunn av plassmangel, sier Terje Kaddeberg Skaar.

Før de slapp ut hadde de overnattet på glattcellen i strid med reglene.

— Utover at loven ikke respekteres av politiet opplevde hun det direkte støtende og uanstendig, sier Svein Kjetil Stallemo, som forsvarer den siktede kvinnen, til Fædrelandsvennen.

Norge har fått internasjonal kritikk for bruk av glattcelle, blant annet av Europarådet og FNs torturkomité.