KRISTIANSAND: — En tykk, liten klump kan ikke spille på samme fotballag med David Beckham, og slik er det i modellbransjen også. Jenta i gata må ikke gå rundt og innbille seg at hun er den neste toppmodellen. Det er ikke for alle, sier Donna Ioanna til Fædrelandsvennen.

Hun er modellmamma, og nådeløs dommer i Tv3-serien Top Model. I mandagens episode av den populære tv-serien ba hun allerede tynne jenter om å slanke seg. En av jentene fikk beskjed om at hun måtte gå ned 3,5 kilo om hun skulle ha noe i konkurransen å gjøre.

Ukomfortabelt

Dommerstilen til Ioanna har skapt reaksjoner. Noen har gått så langt som å rette drapstrusler mot modellmammaen i kommentarfeltet til VGs nettavis. Ifølge Tv2.no skal drapstruslene ha ligget der siden søndag kveld uten å bli fjernet.

— Jeg blir ikke redd, men det er ikke noe hyggelig. Er det noe jeg tror han kommer til å gjennomføre: nei, men det er ukomfortabelt, og ikke noe gøy at VG lar det stå så lenge, sier hun.

En mann, hvis profilbilde viser han med en pistol rettet mot kamera, skal ha skrevet at han ville ta med Donna Ioanna utenfor Stortinget og skyte henne.

I VG beklager de at drapstruslene ble liggende så lenge som den ble.

— Det var en feil i noen av våre systemer, som gjorde at deler av vårt moderatorkorps ikke så det innlegget. Dette beklager vi, sier redaksjonssjef i VG Rolf Sønstelie til Fædrelandsvennen.

Ioanna forsvarer uttalelsene hun har kommet med i programmet. Hun mener det er like greit at hun forbereder deltakerne på hvordan det er i den virkelige modellverden. At dette er med på å skape spiseforstyrrelser hos jenter som ser programmet er hun ikke med på.

- Utvikler ikke anoreksi på grunn av meg

— Jeg sier ikke at jenta i gata er uattraktiv. Jeg elsker både tynne jenter, og jenter med former. Jenter utvikler ikke anoreksi for noe jeg sier. Det er noe de har inni seg, som like gjerne kan få sitt utspring i narkotika som i spiseforstyrrelser.

— Føler du at du har vært for streng?

— Folk tar veldig på vei for ingenting. Jeg vet ikke hvor de har fått inn i hodet at alt skal være likt for alle. Ei jente som er overvektig og går som ei ku, kan ikke konkurrere med supermodeller. Sånn er livet, sier hun.

En av deltakerne som har fått beskjed om å slanke seg av den strenge dommeren, er Amalie Henden fra Søgne. Henden fikk klar beskjed om at hun var for tjukk til å bli toppmodell.

- Hun var direkte frekk

Amalie Henden fikk beskjed om at hun var for tjukk, da hun var med som deltaker i Top Model. Hun sier hun er god venn med Donna Ioanna i dag. Foto: Fotominner.net

— Jeg skjønner at folk reagerer, og i blant var hun (Donna Ioanna) direkte frekk. Men jeg var forberedt på at det kunne bli sånn, og vi har et godt forhold i dag, sier 19-åringen.- Tror du slike kommentarer kan bidra til at jenter som ser på utvikler spiseforstyrrelser?

— Jeg håper ikke det, men jeg kan jo ikke si det med sikkerhet. Jeg har aldri hatt slike tanker, og tar ikke ting veldig til meg. Men noen jenter som er veldig langt nede kan kanskje bli påvirket, sier Henden.

- Over enhver kritikk

Generalsekretær i Rådgiving om spiseforstyrrelser, Irene Kingswick, er mildt sagt kritisk til Ioannas dommermetoder.

— Det er uheldig og beklagelig at en bransje uttaler seg slik til unge og lett påvirkelige jenter. Det kan uten tvil være en faktor som gjør at unge jenter utvikler spiseforstyrrelser, sier hun.

— Bransjen må forstå at de må presse på for å få slutt på produksjon av klesstørrelse 0, fortsetter hun.

Førsteamanuensis ved institutt for folkehelse, idrett og ernæring ved UiA, Monica Klungland Torstveit, synes heller ikke noe om hvordan Donna Ioanna ber unge, tynne jenter slanke seg.

— Ifølge forskning jeg kjenner til er det ingenting som tyder på at en kommentar fører til spiseforstyrrelser alene. Men at det kan være en utløsende faktor, og føre til økt misnøye med egen kropp, og en driv mot tynnhet, det tror jeg.