KRISTIANSAND: Da Avinor i fjor ønsket å kjøpe jordbrukseiendommen på 3,6 dekar mellom dagens rullebane på Kjevik og veien inn til flyplassen, for å utvide sikkerhetssonen, ville ikke grunneier Hans Gunnar Benestad selge seg billig.

Han satte én million kroner som krav, før han senere gikk ned til 500.000 kroner. Avinor syntes uansett at Benestad var urimelig, og la kun 125.000 kroner på bordet.

Etter å ha stanget hodet i veggen, fikk Avinor bystyret i Kristiansand med på å ekspropriere (tvangskjøpe) eiendommen.

Benestad valgte å gå til retten for å få en rettslig erklæring på hva eiendommen har av verdi. Kjennelsen fra Kristiansand tingrett er nå klar – og lyder på 200.000 kroner.

Til kommunalutvalget heter det fra Kristiansand Eiendom at resultat ligger godt innenfor det som hadde vært en rimelig avtale, og at dersom motparten hadde vært villig til reelle forhandlinger så hadde en frivillig avtale vært innenfor rekkevidde.

— 125.000 er en vits. Jeg er villig til å selge. Men jeg bruker jordet til åtte parkeringsplasser for fire båtplasser jeg har ved sjøen. Dessuten er det for rundt 200.000 kroner i god jord på arealet, sa Benestad til Fædrelandsvennen da ekspropriasjonen ble vedtatt.

Kristiansand Eiendom bemerker i forslaget til vedtak at dersom prisen som forlanges av grunneier er åpenbart urimelig, er det av og til nødvendig med et «ris bak speilet».