– Det beste er å unngå medisiner under graviditeten, men har man svært store plager skal man bruke medisin. Det er ingen holdepunkter for at det er farlig, sier overlege Sverre K. Steinsvåg på Øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus.

Hormonelle faktorer kan påvirke allergiplager, og under graviditeten skjer det store hormonelle endringer i kroppen. For noen fører dette til at allergiplagene blir enda større når de har et barn på vei.

– Andre opplever det motsatte — dette vet vi rett og slett ikke så mye om, sier Steinsvåg til Babyverden.

At allergien kan oppleves smertefull og plagsom er det ingen tvil om. Luftveisallergi betraktes som vår tids epidemi i den vestlige verden. Steinsvågs beste råd til gravide og ammende under pollensesongen er å holde seg unna pollen i den grad det lar seg gjøre. Dette er fordi gravide bør være forsiktige med bruk av medisiner generelt og dermed også allergimedisiner.

LES OGSÅ:

De fleste antihistaminer er nøye undersøkt med tanke på virkningen på barnet under graviditet og amming. «Lovlige medisiner» er moderne allergitabletter, kortisonholdig nesespray og øyedråper. Dessverre er det slik at flere opplever bivirkninger ved inntak av medisiner.

– Noen kan bli trøtte av enkelte allergitabletter. Av kortisonholdig nesespray får noen også skorper og småblødninger i nesen, forklarer Steinsvåg.

Nettsted friskmelder allergimedisinene

I en pressemelding sendt ut 23. mai 2013 skriver nettstedet tryggmammamedisin.no at gravide og ammende ofte får dårlige råd om allergimedisiner. For selv om medisinene anses som trygge, får mange råd om å unngå allergimedisinene eller bytte til en eldre type lehemidler.

– Disse medisinene gir flere bivirkninger enn de nyere typene. Blant annet blir mange ekstra døsige, forteller farmasøyt og rådgiver Gro C. Havnen i RELIS (produsentuavhengig legemiddelinformasjon) Sør-Øst.

Pakningsvedleggene til vanlige allergimedisiner forteller at legemidlet ikke bør brukes av gravide og ammende, selv om det ifølge Havnen finnes nok kunnskap til å si at det er trygt.

De skriver at det ikke er noen grunn til at gravide og ammende skal lide seg gjennom allergisesongen.

– De fleste kvinner kan fortsette å bruke de samme allergimedisinene som de gjorde før de ble gravide eller begynte å amme. Dersom allergien først og fremst gir plager i øyne og/eller nese, anbefaler vi å prøve øyedråper og/eller nesespray først. Hvis ikke dette hjelper nok, finnes det flere allergitabletter som også gravide og ammende kan bruke, sier Havnen.

Lurer du på hvilke dette er? Du kan spørre gratis på tryggmammamedisin.no

LES OGSÅ:

Pollenallergi hos de små

Det anslås at omtrent 20 prosent av befolkningen i Norge har pollenallergi. Allergien kan forekomme i alle aldre, men ifølge Steinsvåg er det sjelden å se pollenallergi hos barn under fem år.

– De fleste «debuterer» når de er mellom åtte og tolv år. De typiske symptomene på allergien er nysing, kløe i nese og øyne, renning fra nese og øyne og nesetetthet.

Symptomene ligner med andre ord ofte på forkjølelse, men forskjellen er at de kommer i perioder hvor det er mye allergener i omgivelsene, altså om våren. Dersom barnet har symptomer må det testes hos lege.

– Dette er nødvendig for å stille en sikker diagnose, sier Steinsvåg.

Det er ingen øvre eller nedre grense for å få bli allergitestet.

– Både allergitabletter, såkalte antihistaminer, kortisonholdig nesespray og øyedråper kan gis til barn. Dersom barnet blir trett av medisinene, kan man forsøke andre typer, råder Steinsvåg.

Heldigvis er det slik at mange barn vokser av seg allergien etter 5-6 års varighet.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no.

--- TIPS OG RÅD:

• Ta medisin etter legens anvisninger og start i tide, og før symptomene blir for sterke

• Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager

• Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser

• Vask ansikt og hender når du har vært ute i høysesong. Skyll hår og skift putevar før leggetid

• Solbriller ute hjelper!

• Informér omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge

• Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet

• Pollenpartiklene samler seg på overflater som gulv og bord, virvles opp og pustes inn. Godt renhold hjelper. Husk å tørke oppå skap og hyller

• Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. Luft kveldstid eller natt, men med måte – det slipper alltid pollen inn

• Ikke tørk klær eller sengetøy ute midt på dagen. Pollenkornene fester seg lett til tøyet

• Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen

• Alkohol kan forverre symptomene (skal uansett ikke drikkes av gravide)

• Katter, hunder og andre pelsdyr får pollen i pelsen ute. En dusj hjelper

• Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket. Bilens pollenfilter må kanskje skiftes før sesongen?

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund