KRISTIANSAND: — Det er rett og slett ikke god nok kompetanse på legevaktene, der de fleste barn som er utsatt for vold eller overgrep kommer først, sier barneombud Anne Lindboe.

Mandag besøkte hun Sørlandet sykehus, og fikk se undersøkelsesrommet som blir brukt de gangene sykehuset har mistanke om eller vet at overgrep er begått.

Lindboe er barnelege selv, og er svært opptatt av at fokuset skal bli sterkere på denne problemstillingen i samfunnet, blant annet gjennom at det etableres spesialister.

Holder ikke mål

— Jeg har selv vært rettsmedisiner og sett journaler og rapporter fra legevakter på overgrepsutsatte barn, og de holder ofte ikke mål, sier Lindboe og framhever at kan føre til at overgripere slipper unna.

Hun får støtte fra leder for Barnesenteret, Kåre Danielsen og stedlig leder Ole Georg Kittang.

— Det må både komme flere ressurser til dette arbeidet, og anseelsen må høynes, sa Kittang.

Hun ble vist rundt både på intensivavdelingen for nyfødte og på ungdomsavdelingen på sykehuset. Dette er ledd i en landsomfattende reise der hun sjekker kvaliteten på tilbudet for barn og unge.

Overgrep

– Hver dag utsettes barn og unge for vold, overgrep og grove krenkelser. Dette er de mest sårbare barna i samfunnet. Det er så utrolig viktig at disse barna prioriteres slik at de får den hjelpe de har krav på, sier Lindboe.

Avdelingsleder for habiliteringstjenesten, Bjørn Lerdal, samtykket i at det ikke er tilstrekkelig oppmerksomhet rundt overgrepsutsatte barn. Og han gjorde oppmerksom på at barn og unge med fysiske og psykiske funksjonsnedsettelser har høyere risiko for å bli utsatt for seksuelle overgrep.

— Vi har hatt noen svært alvorlige saker i det siste, fortalte han barneombudet.

Kurs

På grunn av dette har sykehuset, som ett av få i landet, innført kurs for barn og unge med funksjonsnedsettelser, blant annet om grensesetting.

— Vi har sett unge kvinner med problemer med grensesetting bli lurt ut i situasjoner de ikke skulle vært i, sa Lerdal.

Barneombudet gav uttrykk for tilfredshet med sykehusets håndtering av dette, og mente flere burde gjøre det samme.

— Vold og overgrep rammer like mange barn og unge som flere av de store sykdommene, men vi har ikke dette som spesialitet i helsevesenet, påpekte hun.

Stress

Tidligere på mandagen åpnet hun en konferanse i Kilden i regi av Regionalt ressurssenter om Vold, Traumatisk stress og Selvmordsforebygging, som hører til under Sørlandet sykehus. Konferansen heter Bedre for barn, og der tok hun til ordet for at samfunnet må bli flinkere til å oppdage hvilke barn som blir overgrepsutsatt.

Konferansen belyser hvordan det er mulig å utvikle bedre hjelpetjenester for barn gjennom å ta i bruk ny og veldokumentert kunnskap og implementere den i samfunnets hjelpetjenester til barn og familier.

Nyere forskning innen traumepsykologi, utviklingspsykologi og nevrobiologi har gitt ny viten om hvordan krenkelser skader barnets utvikling, og ikke minst om hvordan denne viten kan tas i bruk i hjelpearbeid.