KRISTIANSAND: — Jeg kan ikke kommentere hendelsen i Danmark detaljert, det er det politiet som må gjøre. Det har imidlertid vært et tett samarbeid mellom tollvesenet og politiet i denne saken, og det aktuelle smuglermiljøet har vært kjent over lang tid, sier Thorleif Andreassen, regiondirektør i tollregion Sør-Norge, i forbindelse med smuglersaken i Danmark, hvor en 49-åring, bosatt i Arendal, ble drept søndag.

— Det mest tragiske med denne saken er at det har gått menneskeliv. Det overskygger alt, understreker Andreassen.

Siden 1970-tallet

Regiondirektøren vil ikke gå i detaljer om saken i Danmark, men kommenterer fenomenet med smugling over Skagerrak på generelt grunnlag.

— Smugling med hurtiggående båter over Skagerrak har foregått siden 1970-tallet. Det har utviklet seg fra spritsmugling til smugling av alle typer varer - blant annet narkotika, forteller Andreassen. Han sier at det har vært et organisert smuglermiljø på Sørlandet, og at dette miljøet har vært aktivt i perioder.

Avslører ikke metoder

— Hvordan overvåker dere farvannet?

— Det vil jeg ikke si så mye om. Vi vil helst holde metodene våre for oss selv. Tollvesenet har imidlertid et samarbeid med kystvakt og politi, både i Norge og utlandet.- Bruker dere store ressurser på slik overvåking av Skagerrak eller foretar dere mest stikkprøver?

— Vi aksjonerer med utgangspunkt i informasjon vi får, og kanaliserer ressursene når vi ser at det er ting på gang. Tidligere år har vi gjort beslag av stoff som er forsøkt smuglet over Skagerrak, sier Andreassen, som opplyser om at beslaget i Danmark er betydelig.

Et av de største

Hvis de 250 kiloene med hasj, som ble beslaglagt i Danmark, hadde blitt beslaglagt i Norge, hadde det vært et av de ti største beslagene i landet, ifølge Andreassen.— 250 kilo er et stort kvantum. Vi hadde vårt nest største beslag i fjor, da det beslaglagt 640 kilo i et vogntog i Larvik. Et av de største beslagene noensinne i Norge var på 900 kilo, forteller han.

Hardere miljø

Regiondirektør er bekymret over at smuglerne benyttet tyngre skytevåpen.

— Det viser at smuglermiljøet blir hardere og hardere, og det sier litt om hvilken risiko det er ved bekjemping av smugling, påpeker Andreassen.

— Vil hendelsen i Danmark kunne få konsekvenser når det gjelder bevæpning?

— Vi må se hva som skjer, men det er nok ikke aktuelt for tollvesenet å bære våpen, siden vi har et samarbeid mellom kystvakt og politi i slike saker.

— Tror du denne saken vil medføre at det bevilges mer ressurser til overvåking av Skagerrak?

— Jeg vil ikke trekke slike konklusjoner. Miljøet har væt kjent lenge, sier Andreassen.