SETESDAL: — Det gjør at vi ser hvordan reinen beveger seg, noe som gjør det enklere for de som skal bruke fjellet å benytte seg av det, sier viltforvalter hos Fylkesmannen, Tor Punsvik til Fædrelandsvennen.

Kraftsenter

Setesdal Ryfylkeheiene deltar nå i et av de største villreinprosjektene noensinne. Enhver med datamaskin tilkoblet internett kan nå følge reinens bevegelser ved hjelp av radiosendere som er festet på reinen. Området er et av de største kraftsentrene i landet, og produserer enorme mengder vannkraft. Dette fører til problemer for reinen mener Punsvik.

— Det gjør det vanskelig å ha rein ettersom mange av de gamle beiteområdene er lagt under vann. Derfor er dette prosjektet viktig for å observere hvilke områder reinen bruker, sier han.

Et av målene med prosjektet er å finne ut hvordan menneskelig atferd påvirker reinens atferdsmønster. Det er dermed ikke tilfeldig hvem som har fått radiosender festet til seg.

— Det er bukker som har fått radiosendere. Dette er ofte de minst sjenerte dyrene, og de vil ikke trekke seg inn til kanten av beiteområdet med en gang de ser et menneske. De som trekker ut i kanten er også ofte de som blir skutt under jakt, sier Punsvik.

Grunneiere bidrar

Norsk institutt for naturforsking i Trondheim har det faglige ansvaret for prosjektet, og på deres nettsider kan man følge reinen. Grunneierne bidrar også sterkt til prosjektet.

— Det er et godt samarbeid mellom det offentlige, som har ansvar for leveområdene, mens grunneiere bidrar med oversikten over bestanden og andre opplysninger, sier viltforvalteren.

Men radiomerket villrein gjør det nok ikke enklere for jegerne i området.

— Vi stenger prosjektet i jaktperiodene, så villreinjakten blir ikke noe enklere enn ellers, sier Punsvik.