MANDAL: — Det har vært helt fullt i leiren de to siste ukene, men i dag er det ikke halvfullt en gang, sier daglig leder ved Sjøsanden Feriesenter, Torhild Reme Johnsen.

Søndag kveld forsvant rundt hundre biler, og i løpet av mandagen reiste mellom femti og hundre til.

— Det er mange som reiser på grunn av regnet. Selv om det er vanlig at flere biler drar daglig, så fylles disse plassene normalt opp igjen. Men det skjer ikke nå som det regner, sier Reme Johnsen.

Hun vil nesten ikke stå opp av sengen de dagene hun vet at gjestene får uvær.

— På vegne av gjestene synes jeg det er veldig leit. Vi har en flott plass, og det er klart det blir tunge dager når vi får et slikt vær. Likevel synes jeg denne sommeren har vært bedre enn i fjor, sier Reme Johnsen som håper på lysere utsikter fra tirsdag ettermiddag.

Hjem til Bergen

Blant gjestene som forlot Mandal og Sjøsanden Feriesenter mandag formiddag, var Silje Floen (37), Yngve Johannessen (35) og barna Henrik (4) og Mari (1).

HALVERTE ANTALL GJESTER: Daglig leder av Sjøsanden Feriesenter, Torhild Reme Johnsen, ser fram til solen igjen skinner over feriesenteret. Den dystre v rmeldingen, med påfølgende regn, skremte bort mange av gjestene. Foto: Hanne Christine Bor

— Vi er fra Bergen, og vant til dårlig vær, men nå hører jeg at været er bedre hjemme enn her. Egentlig skulle vi vært i Mandal i tre døgn, men vi velger å dra nå etter bare en overnatting. Været er viktig på ferie, og selv om vi har hatt det bra til nå, vil vi heller hjem til finere vær. Ripsen venter på ripsbuskene hjemme, smiler Floen.

Våknet til vanndam

Noen av camping- og teltgjestene fikk nok en fuktig natt til mandag. Tyske Ulrike Hawer (36) bor i telt med kjæreste og tre barn, og de måtte flytte teltet da de våknet til en stor dam mandag morgen.

— Det var et av barna som vekket oss, og fortalte at det var en diger dam i forteltet. Jeg vet ikke hva vi skal finne på resten av dagen, men foreløpig leker barna inne i teltet. Det er vår siste dag her, sier Hawer.

Noen telt bortenfor diskuterer to kvinner fra Østerrike om de skal forlate campen, eller om de skal bli en natt til. De tilbringer ferien syklende i Norge, en tur som skal vare i drøye fem uker.

FERIERER PÅ SYKKEL: De to kvinnene fra Østerrike, Martha Hasenhuttl og Sabine Zorn kunne godt tenke seg å komme videre til Farsund, men vet ikke om de kommer seg av gårde fordi bagasjen er så våt. Foto: Hanne Christine Bor

— Problemet er at bagasjen blir så våt når vi pakker i regnet. Blir vi værende, skal vi bruke dagen til å lese, sier Martha Hasenhuttl (34) og Sabine Zorn (32).

Grisevær

Værstatistiker Bernt Lie forstår godt at feriegjestene flykter.

— Det er ikke så rart. I løpet av noen få nattetimer fikk vi mer regn enn vi har hatt i julis 22 første dager til sammen. Ved den offisielle værstasjonen for Mandal, Møllebakken, var det før regnet satte inn målt 16,5 millimeter nedbør hittil i juli. I løpet av fem nattetimer ble det målt 17 millimeter, og mellom klokka åtte og to mandag er det kommet ytterligere 19,1 millimeter. Det er ikke rart at camperende flykter hals over hode. Men det er ingenting mot regnet som har falt i Sør-Rogaland, sier Lie.

— Men hvor skal man rømme for å få sol, da?

— Du må nok et stykke opp til Vestlandet og Østlandet. Problemet er bare at du blir innhentet av regnet der også, sier Lie.

Oppsummert ser juli omtrent slik ut, ifølge Lie: Littegrann kjøligere enn normalt, og en god del tørrere enn normalt.— Men mandagen er en typisk innedag. Jeg kaller det grisevær, sier Bernt Lie.

Mer uvær i vente

Det gjelder å være rask med badebuksene, for når regnet stilner tirsdag, kommer to nydelig dager før mer uvær ankommer Sørlandet.

LES OGSÅ: - Ingen høytrykk i sommer

— Vi får adskillig finere dager når uværet passerer, i alle fall onsdag og torsdag. Mesteparten av fredagen blir det også lettskyet og pent, sier vakthavende statsmeteorolog Marit Helene Jensen, som mener temperaturene vil komme opp i 20 til 23 grader.