KRISTIANSAND: — Det er avdekket en generell systemsvikt i hele pasientforløpet, skriver administrerende direktør Jan Roger Olsen i en orientering til styret ved Sørlandet sykehus, som møtes torsdag. Da får de forklaringen på Olsens kuvending i tarmkreftskandalen i Arendal. Han nektet i flere måneder å etterkomme rådet fra Svein Mjåland, leder for Senter for kreftbehandling, om å stanse alle operasjonene i Arendal og flytte dem til Kristiansand.

I forrige uke snudde Olsen.

For etter at den eksterne granskingen av bare tarmkreftoperasjoner viste at en av fem pasienter hadde fått så dårlig behandling at de måtte opereres på nytt, gikk klinikksjef Geir Bøhler i kirurgisk klinikk grundigere til verks.

Han fikk utført en mer omfattende journalgjennomgang av det samme pasientmaterialet for 2012 som i den eksterne rapporten, som også sjekket 2010 og 2011, men med et bredere utvalg av kvalitetsindikatorer.

Døde

Da ble det avdekket at pasienter døde.

— Hvorvidt det er som følge av naturlige komplikasjoner eller feilbehandling, er for tidlig å si noe om, sier Bøhler.

I tillegg er det avdekket lungebetennelse, blodpropp, pustebesvær, blodforgiftning, hjerteinfarkt, hjerneslag, rytmeforstyrrelse hjerte, stomiproblem, tarmblødning, urinvegsinfeksjon og tarmslyng. Alle disse er gradert som alvorlighetsgrad tre på en skala til fem. Og alle kan føre til alvorlighetsgrad fire, som er når ett eller flere organ fullstendig slutter og virke, eller fem, som er død.

Spørsmålet om dødsfallene skyldes feilbehandling vil bli en del av tilsynssaken fylkesmannen i Vest-Agder gjennomfører.

Systemsvik

— I rapporten til styret står det at den nye gjennomgangen avdekket "generell systemsvikt i pasientforløpet"?

— I den eksterne rapporten fra april ble bare akkurat det som skjedde på operasjonsstua undersøkt. Nå ser vi at bildet er mer sammensatt, at hele behandlingen etterpå, som å påse at pasienten raskt begynner å spise, kommer seg på beina og andre behandlingstiltak som skal gjøre pasienten raskere frisk, ikke har vært god nok, sier Bøhler

— Hva forteller dette om kulturen blant de ansatte i Arendal?

— Nei, det er det også for tidlig å si noe mer om. Dette er en systemsvikt, men vi må litt mer i dybden før vi har hele bildet, sier Bøhler.

Utsatt

Egentlig skulle sykehuset levert sin rapport til fylkesmannen innen 22. mai. Men på grunn av stadig ny og stadig mer alvorlige forhold som avsløres, har sykehuset bedt om og fått innvilget tre uker ekstra.

— Kan denne generelle systemsvikten finnes andre steder ved Arendal sykehus?

— Vi må få opp komplikasjonsregistre for å svare ordentlig på det. Jeg kan ikke svare helt sikkert verken ja eller nei.

Ikke

Han innrømmer at sykehuset ennå ikke har klart å orientere alle pasientene som er feilbehandlet, og har vært gjenstand for granskingene i forbindelse med tarmkreft. De har, slik pasientombud Eli Gotteberg i Aust-Agder har påpekt, rett til informasjon om hvordan de er blitt behandlet, og mulighet til å opprette erstatningssak gjennom Norsk pasientskadeerstatning. Dette lover imidlertid Bøhler vil bli gjort.

— Hvordan har de ansatte det i Arendal?

— De tar det selvfølgelig tungt, det er svært vanskelig for alle, og jeg har mottatt sykemeldinger fra ansatte. Når vi nå har vedtatt samling av all tarmkreftkirurgi i Kristiansand og får til mer samarbeid håper jeg vi skal designe tarmkirurgien slik at det blir bra å jobbe der, sier Bøhler.

LES OGSÅ: