AGDER: Det meldes om storm på Sørlandet torsdag og trafikanter advares om kombinasjonen av kraftig nordavind og nedbørsmengder. Meteorologisk Institutt vurderer å sende ut ekstremvarsel og ifølge StormGeo vil det blåse full storm.

Skal du ferdes via sjø, vei, bane eller luft er det dermed lurt å ta sine forholdsregler.

Superspeed kansellerer

Danskeferja går ikke ut fra Kristiansand torsdag morgen. Linjedirektør Odd Grønberg kansellerte for få minutter siden.

— Vi har nettopp tatt avgjørelsen. Ferja fra Kristiansand går ikke klokka 08.15 til Hirtshals torsdag morgen. Det betyr også at avgangen kl. 12.15 fra Hirtshals er stoppet, sier Grønberg til Fædrelandsvennen.

700 passasjerer rammes. Cirka 400 hadde booket tur til Danmark torsdag morgen og cirka 300 skulle andre veien midt på dagen.

Color Line vurderer å kansellere avgangen klokka 08.00 fra Kristiansand. Alt avhenger av været i Hirtshals. Foto: Tore André Baardsen

— Alle får mulighet til ombooking eller de kan få pengene tilbake. Vi beklager at vi ikke kan frakte alle som vil bruke ferja, men været kan ingen styre, sier han.

Syv meter høye bølger

Grønberg sier det er varslet full storm med fem til syv meter bølger, langt over det kapteinene på Superspeed mener er trygt for passasjerene.

— Dessuten skal stormen være tøffest på danskesiden. Det er der vi også er mest sårbare i forhold til å komme inn og ut av den grunne havna i Hirtshals, sier han.

Torsdag ettermiddag vil Color Line belsutte om 16.30-turen fra Kristiansand skal gå som normalt.

— Det er meldt at vinden løyer på ettermiddagen, for så å øke på igjen. Vi må rett og slett se mer på været og værvarselet torsdag for å se om det er mulig å sende Superspeed ut på, forklarer Grønberg.

Superspeed reiste til Hirtshals som normalt onsdag kl. 16.30, og Grønberg sier den skal rekke «hjem igjen» onsdag kveld før vinden øker på.

Ser situasjonen an på Kjevik

Flyhavnsjef ved Kristiansand Lufthavn Kjevik, Thomas Langeland, har onsdag ettermiddag ikke mottatt meldinger om kanselleringer.

– Vi har ikke satt inn ekstra beredskap foreløpig, men ser situasjonen an i forhold til vindretning og styrke. Det er meldt mye vind, men det har vi flere ganger i året, sier Langeland til Fædrelandsvennen.

Har økt beredskapen

NSB regner med mellom 1500 og 2000 reisende mellom Oslo og Stavanger torsdag. Foreløpig har de ingen planer om å kansellere.

– Vi har økt beredskapen i det driftsoperative senteret. De styrer i forhold til avvik. Vi må bare følge med fra time til time og sette inn tiltak hvis det blir ekstremt, forteller strekningsansvarlig på Sørlandsbanen, Dag Brekkan.

Han legger til at det vil settes inn alternativ transport ved behov, men at kundene selv må holde seg oppdatert i forkant.

– Kundene må følge med i mediebildet og på nsb.no, som oppdateres kontinuerlig. De kan også ta kontakt med vårt kundesenter, sier Brekkan.

Forberedet på det verste

Banesjef i Jernbaneverket, Stian Wesøy, sier mannskapet hans er i full beredskap.

– Vi har mange som er klare til å trå til hvis de verste værprognosene skulle vise seg å stemme. Det kan potensielt bli veldig sterk vind, og dyrisk mye tung snø langs Sørlandsbanen, så vi er forberedt på det verste.

Advarer bilistene

Statens vegvesen sendte ut pressemelding onsdag formiddag for å advare bilister i Sør-Norge mot vanskelige kjøreforhold. Snøstorm i fjellet vil føre til flere stengte fjelloveranger.

– Folk som skal ut på vegene må holde seg orientert om vær og føreforhold. Du finner oppdatert informasjon om stengte veger på vegvesen.no, sier kontorsjef Therese Thowsen i Statens vegvesen, Vegtrafikksentralen.

Veivesenet intensiverer også kontrollen av tunge kjøretøy, og utekontrollen er i beredskap på innfartskaiene.

Frykter at trær kan velte

ChristianAltman, kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, sier de ikke har øktberedskapen, men at de følger nøye med på hvordan været utvikler seg.

– Ja,vi er veldig på vakt. Vi skal ha et møte i morgen for å se hvordan været blir.Da gjelder det å dimensjonere mannskap i forhold til det.

Altmanfrykter at flere trær vil kunne velte i den kommende stormen.

– Sidendet ikke er frost i bakken, er faren større for at trærne vil kunne bli revetopp med røtten i stormen. Det kan utgjøre en fare for strømnettet vårt, sierhan.