KRISTIANSAND: — Det er utrolig mye, som for eksempel Høyres Hans Otto Lund, greier å grapse inn i denne saken. Det handler ikke om ja eller nei til tigging, men om vi i Kristiansand skal la folk fryse i hjel eller ikke til vinteren, sa Arnesen under debatten i helse- og sosialstyret tirsdag ettermiddag.

Da hadde Hans Otto Lund i et lengre innlegg advart mot det han kalte tiggerhotell.

— For det er hotell når man betaler for å overnatte. Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra folk. 99 prosent spør om hva i all verden vi holder på med. Vi gir en milliard kroner til Romania gjennom EØS.

- Egne innbyggere

— Ap bedriver en utrolig populisme. Vår jobb er å ta vare på våre egne innbyggere. Vi har utrygge eldre. Vi vet det drives narkotikaomsetning og vi vet at hyppigheten av kriminalitet er større hos tiggerne enn andre, sa Lund.

Leder av helse- og sosialstyret og gruppeleder for Frp, Tor S. Utsogn mener det nå legges til rette for barnetigging i Kristiansand. Han sier dessuten at romfolkets tigging ikke handler om fattigdom, men er et kulturproblem. Foto: Erling S. Hægeland

KrF sørget for flertall sammen med SV og Ap for at Kristiansand skal etablere nødovernatting for tiggere. Alle partier sa nei til forslaget om å bruke en bolig i Setesdalsveien. Flertallet støttet kommuneoverlege Vegard Viges nye alternativ om kjelleren på Kongensgate skole. Også i formannskapet onsdag skal det være flertall for dette alternativet.

— For KrF handler dette om noe helt basalt. Jeg er enig med Jannike. Vi kan ikke se på at folk kan fryse i hjel. Vi er forpliktelser overfor mennesker i nød, sa KrFs Viggo Lütcherath.

Kvart million

Det nye tilbudet vil koste en kvart million kroner. Politikerne sa opprinnelig nei til å bruke penger, men den nye regjeringen har gjeninnført en tilskuddsordning for tiltak for tiggere. Dermed mener kommuneoverlegen at det er mulig å få statlige midler.

Utenfor Kongensgate skole skal det settes opp "festivaltoaletter" som tiggerne kan bruke. Kjelleren blir åpen mellom klokken 20.00 og 08.00 fra desember til mars. Frivillige organisasjoner skal holde orden og tilsyn.

Helse- og sosialstyrets leder, Frps Tor S. Utsogn, var sterkt kritisk til det nye tilbudet.

— Vi lager nå et eget tilbud til en etnisk gruppe eller rase. Alle andre som trenger bolig eller er i nød må gå til EBT og kommunen må saksbehandle, sa han.

Kritiserte rom-kulturen

Han reagerer på at nestekjærlighet brukes som argument for å hjelpe tiggerne.

— Dette handler ikke om fattigdom. Romfolk tigger ikke fordi de er fattige. Dette ligger i kulturen. Kulturen deres fører til tigging, sa Utsogn, og fortsatte:

— Romfolk kan som EU-borgere komme til Norge å jobbe. Men romkulturen nekter dem å ha en sjef. Dermed kan de ikke ta jobb. Derfor tigger de. Derfor får vi fattigdom. Dette er et kulturproblem fra hundrevis av år tilbake, sa Utsogn.- Jeg orker ikke å ta til motmæle. Vi har diskutert tigging mange ganger før. Dette handler om å hjelpe mennesker fra å fryse i hjel, sa Jannike Arnesen etterpå.

Administrasjonen la også fram en mulig lokalisering i brakker på havna, som ville kostet over 380.000 kroner. Politikerne sa nei.

Spår barnetigging

Leder av helse- og sosialstyret, og gruppeleder for Frp, Tor S. Utsogn regner med at barnetigging snart blir realitet i Kristiansand.

— Med nødovernatting legger vi ytterligere til rette for tiggerne. Jeg var nylig i Roma. Der kommer unge mødre med sine barn på armen. Barna skal skape medfølelse og føre til ekstra penger. Du ser også små barn som tigger. I Brüssel er det på samme måten, sier Utsogn.

Han mener det er dette flertallet i Kristiansand åpner for og legger til rette for når det lages overnattingstilbud for tiggerne vinterstid.

— Vi går i i gal retning. Det er bare et spørsmål om tid før vi opplever barnetigging i Kristiansand, sier han.

Redde setesdøler

Høyres Hans Otto Lund tok opp konkurransen mellom Kvadraturen og Sørlandssenteret som argument mot å tilby tiggerne et overnattingssted vinterstid.

— Jeg fikk telefon fra et husmorlag i Setesdal i dag. Flere husmorlag har pleid å reise på tur til Kvadraturen sammen. Det tør de ikke lenger. De orker ikke denne koppen opp i ansiktet, sa Lund i helse- og sosialstyret.

— Hun som ringte fortalte at alle sammen nå heller reiser til Sørlandssenteret på grunn av tiggerne. Så dette handler også om den debatten, sa Lund.