BYKLE: — Vi er villige til å betale 5-600 kroner i løypeavgift under forutsetning av at eiendomsskatten legges død.

Det sier Tom A. Sørensen. Han er formann i Hovden Fjellpark velforening og distriktsleder i Huseiernes landsforbund, avdeling Aust-Agder.

— Og hvis det innføres eiendomsskatt i Bykle? - Da vil vi ikke betale løypeavgift, understreker Sørensen.

Allmøte

Under et allmøte i Bykle onsdag, ble det blant annet diskutert løypeavgift og innføring av eiendomsskatt for hytteeiere. Det skal ha vært godt oppmøte, og de aller fleste av de 52 hyttevelforeningene skal ha vært representert, i tillegg til ordføreren.

— Vi føler at vi tilfører Bykle såpass mye ved å handle i butikkene og kjøpe tjenester, at vi som hytteeiere ikke skal bli pålagt å betale eiendomsskatt. Bykle er jo også en av de rikeste kommunene i landsdelen, sier velformannen.

Har samlet inn 400.000

Hyttefolket skal generelt ha vært positive til å betale frivillig løypeavgift. Siden i fjor høst har hytteeierne samlet inn 400.000 kroner i løypeavgift. Hvis de rundt 2600 hytteeierne samler inn 600 kroner hver i løypeavgift, vil kommunen få en inntekt på nærmere 1,6 millioner kroner.

— Vi forventer ikke at hytteeierne skal fullfinansiere løypene våre. Hvert år har vi imidlertid tre millioner kroner i utgifter på grunn av løypekjøring, til maskinparken og lønn, påpeker Jon Rolf Næss (Ap), ordfører i Bykle kommune.

Oppfordrer til å betale

Næss sier at kommunen nå i større grad vil oppfordre hytteeiere til å betale løypeavgift.

— Jeg har håp om at velforeningene vil bidra, og jeg tror at de er villig til å betale for løypene.

— Kan løypetilbudet bli redusert hvis det ikke kommer inn nok penger?

— Det er klart.

- Har tapt 40 millioner

Næss sier at kommunen siden 2007 har hatt et inntektstap på 40 millioner kroner, blant annet på grunn av at diverse statlige ordinger rettet mot konsesjonskraftmidler.

— Eiendomsskatten og løypeavgiften skal bidra til å fylle gapet som har oppstått, når det gjelder inntekter og utgifter i kommunen. Gapet er stort, siden kommunen kun har 921 innbyggere, fortsetter han.

- Hvordan var ditt inntrykk av allmøtet onsdag?

— Det kom en del kritiske bemerkninger i forbindelse med eiendomsskatten. Kommunen skal utrede fordeler og ulemper med skatten.

- Hvor stor vil en eiendomsskatt kunne bli?

— Det vet vi foreløpig ikke si noe om. Det er noe vi skal se nærmere på, sier Næss.