SVØMMER OG STUPER: Arvid Grundekjøn (tv) drev med svømming da han gikk på ungdomsskolen. Forgjengeren Per Sigurd Sørensen har nylig frisket opp gamle ferdigheter innen stuping. Her klipper de snoren til Aquarama og gjør seg klar til å endelig kunne ta i bruk anlegget. Foto: Torstein Øen
ELEGANT: Med smidige og elegante stup imponerte utøverne fra stupeklubben de fremmøtte. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Fredag kunne han åpne anlegget som det har vært snakket om i snart tjue år.

— Det har vært en sytten år lang prosess, men så fikk vi det beste resultatet man kunne tenke seg, sa ordfører Arvid Grundekjøn da han åpnet Aquarama.

Inne i anlegget var de aller første gjestene i ferd med å betale billett til badeanlegget.

— Dette kunne få meg til å flytte tilbake til byen, men det er vel flere som skal være med i den diskusjonen, spøkte den utflyttede kristiansanderen Kjell Enok Vatne som hoppet ut i bassenget sammen med sønnen Daniel Vatne (8).

De ble de første betalende gjestene i Aquarama.

Mye å feire

Grundekjøn mener Aquarama er den siste i en lang rekke investeringer som har løftet byen: Først Kilden, så Idda og nå Aquarama.

Aquarama blir regnet som et av de beste anleggene i landet både når det gjelder stupe- og svømmeanlegg. Det mener i hvert fall arkitekten som har tegnet det.

— Men dette er ikke bare viktig for idretten, men også for folkehelsen. Det er et garderobeanlegg her til tusen mennesker, så her er det mange som kan komme for å holde seg i form, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

— I tillegg er dette viktig for å styrke byens profil. Dette vil gjøre oss mer attraktive, legger han til.

Selv har han konkurrert som svømmer i en fjern fortid, og han gikk jevnlig i bassenget før han flyttet til Kristiansand.

— Jeg ser absolutt på meg selv som en potensiell bruker, sier han.

Spent

Aquarama er bygd som et offentlig privat samarbeid (ops). Det vil si at private eier de kommersielle delene av bygget, slik som hotell og næringsarealer.

Inntekter fra husleie og billetter skal sikre overskuddet.

De første timene etter åpningen var det fremdeles god plass i Aquarama. Eierne legger ikke skjul på at de er spente på hvordan besøket blir ut over i 2013. Det er avgjørende for hvordan anlegget vil gå økonomisk.

— Nå blir ikke 2013 et helt driftsår og vi vil ha mange enkeltkostnader det første året. Det viktigste er ikke regnskapstallene, men tilbakemeldinger og besøkstall. Det er også det mest spennende, sier David Reme, daglig leder i BRG Eiendom. De er medeiere i Aquarama sammen med Kruse Smith.

Arvid Grundekjøn må konstatere at det neppe blir råd til lignende satsinger i Kristiansand de kommende årene.

— Nå er det viktig å ha fokus på å konsolidere økonomien, sier han.