Barndomshjemmet: Familien til Torfinn Lohne har bodd på Lohnegården, en av de største i Søgne, i fem generasjoner. Både våningshuset, som er fra 1870, og låven i bakgrunnen, forsvinner når den nye veien kommer. Foto: Reidar Kollstad
Industriområdet: På Lohnelier, et par knappe kilometer fra Lohnegården, ligger industriområdet. Byggingen av gang- og sykkelvei fra boligområdet i Ormelia, er en følge av utbyggingen her. Foto: Reidar Kollstad

SØGNE: — Alt har skjedd i løpet av den siste måneden. Nå må vi tenke helt nytt om alderdommen, sier ekteparet, som har vært gift i 55 år og bodd på eiendommen Lohnegården i 52 år.

Beskjeden fra kommunen kom som et sjokk: Både våningshuset, som er fra 1870, og et av uthusene, må vike for planlagt gang- og sykkelvei. Plasseringen tett ved Lohneveien er problemet. Ny gang og sykkelvei skal bygges der Lohneveien går i dag, på nordsiden, mens den nye tofelts kjørebanen flyttes lenger syd.

Trist og alvorlig

— Jeg har for så vidt ventet på den sykkelveien i mange år. Da våre barn var små og brukte den som skolevei, gikk jo E18 her. Men nå var vi innstilte på å bruke dette som en aldersbolig. Vi hadde akkurat bestilt håndverker som skulle slipe gulvene. Han er avbestilt, forteller Berit Jernæs Lohne, pensjonert journalist.

— Nå er det jo ingen vits i å koste på det noe mer, supplerer mannen Torfinn, pensjonert kommuneingeniør. Senest i 2007 la de nytt tak og satte inn nye vinduer i huset, som er 79-åringens barndomshjem, og som har vært i hans familie i fem generasjoner. Eiendommen huset ligger på er på ni mål. Til Lohnegården, som var en av de største i Søgne, hører også 650 mål skog og 30 mål dyrket mark.

— Huset er solid bygd, og pietetsfullt vedlikeholdt. All den tiden som er gått med; akkurat det føles litt ergerlig å tenke på nå. Det er trist, og en alvorlig sak at det skal rives. Og barnebarna stortrives her, med all boltreplassen, forteller de.

Leilighet på Tangvall

For en måned siden ble ekteparet innkalt til et møte med kommunen, hvor de ble presentert for rivningsplanene. Der ble det lagt fram som et alternativ å flytte de rivningstruede bygningene til et annet sted på eiendommen, men det er ikke aktuelt. - Nei, det vil vi ikke, vi føler oss for gamle til å sette i gang et så omfattende byggeprosjekt, sier de to.

— Kommunen må skaffe oss en ny plass å bo, fastslår Torfinn Lohne.

— Når vi først skal flytte herfra, tenker vi i retning en leilighet på Tangvall, nær kommunens øvrige omsorgstilbud, sier Berit Jernæs Lohne.

Byggingen av gang- og sykkelvei langs Lohneveien er et rekkefølgekrav i forbindelse med utbyggingen av industriområdet på Lohnelier. I reguleringsplanen heter det at når inntil to tredjedeler av industriområdet er utbygd, skal gang- og sykkelvei på plass fra Ormelia; en strekning på 1,6 kilometer fra der sykkelveien stopper i dag. Som en skjebnens ironi har ekteparet på Lohnegården solgte noe av skogen til utbygging av industriområdet.

Boligtomt på gården

— Vi har tre barn og fire barnebarn. Ingen av dem bor i bygda i dag, men det er viktig for oss at gården bevares med alle rettigheter, slik at om noen av våre etterkommere en dag vil bygge bolig her, så er det muligheter for det, understreker Berit Jernæs Lohne og Torfinn Lohne.

Ikke penger til innløsning

Selv om reguleringsplanen for gang- og sykkelsti langs Lohneveien skal til politisk behandling like før eller over sommeren, er det ikke avsatt penger til byggingen før i "Myk pakke" i 2020. Arealplanlegger Stig Erik Ørum i Søgne kommune bekrefter at det ikke er penger til å kjøpe ut ekteparet før den tid. - Det der er litt kinkig. Ideelt sett burde pengene foreligge når reguleringsplanen er klar, men det ligger per dato ingen penger til innløsning.

- Det gjør jo situasjonen veldig usikker for ekteparet?

— Dette gjelder for mange; penger til innløsning ligger i veiprosjektet og det tar ofte lang tid fra planlegging til iverksettelse.

Generelt er det slik at ved innløsning av bolig før et prosjekt bygges, bestemmer markedsverdien pris. Skjer innløsning i forbindelse med byggingen, legges bruksverdien til grunn.