LYNGDAL: — Vi mener at vi står i en lang kulturhistorisk tradisjon hvor ekteskapet er en ordning som er forbeholdt kvinne og mann, sier fylkesleder i Vest-Adger KrF, Hans Fredrik Grøvan.

Spørrende og negativ

Forrige uke brøt det ut en diskusjon om homofiles rett til å inngå ekteskap, etter at programkomiteen i KrF foreslo å "utrede en ordning der samliv mellom to voksne mennesker reguleres i en samlivslov og sikre trossamfunnenes rett til selv å definere ekteskapet og hvem de ønsker å vie."

— Jeg stiller meg veldig spørrende og negativ til det forslaget der. Det sår tvil om hvor partiet står i en sak som er svært viktig for våre velgere, sier Grøvan.

Frykter velgerflukt

Sent søndag kveld forfattet ledelsen i Vest-Agder KrF et notat som de sendte til samtlige lokallagsledere i fylket.

— Vi har fått reaksjoner fra rundt halvparten og alle disse støtter oss i vårt syn på ekteskapet. Det er få, om noen saker, som engasjerer velgerne våre så sterkt som ekteskapsloven. Jeg tror det er uheldig og skadelig for partiet at vi har en diskusjon omkring en så grunnleggende pilar i samfunnet som synet på ekteskapet. Jeg er redd for at folk vender partiet ryggen fordi de opplever at vi er på kollisjonskurs med det vi har stått for, sier Grøvan.

Utydelig

Fylkeslederen er glad for at partileder Knut Arild Hareide har uttalt at ekteskapet er en juridisk ordning mellom mann og kvinne. Han hadde ønsket at nestleder Dagrun Eriksen hadde vært like tydelig.

I et intervju med Fædrelandsvennen i forrige uke sa Eriksen blant annet at definisjonen av ekteskapet er et spørsmål som må diskuteres i partiprogrammet.

— Jeg opplever at Dagrun har gitt uttrykk for et syn som jeg hadde ønsket hadde vært tydeligere forankret i KrFs tradisjon. Det er mulig at hun er mistolket, men jeg håper hun blir tydeligere om hva hun mener i denne saken fremover, sier Grøvan.

Heit

Sent i går kveld sendte fylkeslaget ut et brev som foruten Grøvan, er undertegnet av nestlederne Grete Kvelland Skaara og Per Stordrange.

— Dette gjør vi fordi denne saken har vært så heit den siste uka. Vi opplever at det er viktig å komme ut med et budskap om hva vi står for i KrF. Den tolkningen av partiprogrammet som har foregått den siste uken har ført til at vi har fått mange spørsmål omkring ekteskapsloven, sier Grøvan.

Uro og forvirring

I brevet som er forfattet av fylkeslederen står det blant annet: "Spørsmålet om partiets syn på lovregulering av ekteskap og samliv har skapt uro og forvirring. Forslaget skal gjennom lange prosesser før endelig vedtak på landsmøtet våren 2013. Vest-Agder KrF vil likevel hevde at programkomiteens forslag på dette punktet ikke er dekkende for det vi er overbevist om partiet bør stå for. KrF må både av kulturelle, historiske og prinsipielle årsaker holde fast på et lovverk der ekteskapet mellom kvinne og mann er grunnpilaren i familien og samfunnet."

— Jeg er sikker på at vi har støtte for dette synet i store deler av partiet, sier Grøvan.