VENNESLA: — Studiespesialisering er ufattelig viktig å beholde i ei bygd som strever med lavt utdanningsnivå. Kun noen få elever skal velge seg vekk fra Vennesla, og hele dette sentrale tilbudet vil ryke. Vi risikerer at vi gir to-tre valgfrihet, mens 50 mister hele tilbudet sitt, med den følge det vil få for utdanningsviljen i bygda, advarte Aps Berit Kittelsen i plan- og økonomiutvalget tirsdag.

Det var rådmann Svein Skisland som i hurten og styrten ba politikerne si sin mening om fritt skolevalg. Han hadde nemlig oppdaget at høringsfristen for Vest-Agder fylkeskommunes utredning av saken gikk ut mandag. Det var siste sjanse til å få ment noe.

Ordfører Torhild Bransdal tok en historisk innfallsvinkel.

— Jeg vil våge den påstand at forrige århundres aller viktigste hendelse for Vennesla, var opprettelsen av Vennesla videregående skole i 1981. Vi har økt utdanning som et hovedmål. Da må vi beholde skolen, sa hun.

Fylkeskommunen har utredet tre alternative løsninger.

• Inntaksregioner hvor elevene sluses til den og den skolen, som i dag.

• Helt fritt skolevalg i hele fylket.

• Fritt skolevalg innen hver inntaksregion.

Vennesla anbefaler det siste. Kanskje ikke så rart siden Vennesla er egen inntaksregion sammen med Strai og Mosby.

— Vi må se realitetene i øynene. Denne saken kom opp fordi foreldre på Grim vil sende barna sine til Katta. Vår løsning åpner for det, samtidig som vi sørger for å støtte vår egen skole, sa Bransdal.

Frp og Høyre stemte mot. De vil ha helt fritt skolevalg. De fikk mye kritikk for dette, men svarte med at det handler "om prinsipper".