ARENDAL: Ved Sørlandet sykehus i Kristiansand har de hatt registeret siden 2006. — Vi kunne ønske at vi hadde kommet i gang med komplikasjonsregisteret tidligere og at dette hadde fungert i Arendal mye tidligere. Det kan vi si i ettertid, sier direktør ved Sørlandet Sykehus HF, Per Engstrand.

Nærmere en av tre pasienter som opereres for tykktarmkreft i Arendal må opereres på nytt. Årsaken er komplikasjoner etter tarmoperasjonen.

Dette var ukjent for fagdirektør Per Engstrand inntil februar. Da sendte leder for Kreftsenteret, overlege Svein Mjåland en bekymringsmelding etter å ha gjennomgått pasientjournaler.

Etter dette er det iverksatt flere strakstiltak ved kirurgisk avdeling i Arendal.

Viktig register manglet

Sørlandet sykehus HF har laget et eget komplikasjonsregister der alle operasjoner med komplikasjoner registreres.

— Dette ble innført i Kristiansand først på nettopp tarminngrep. Så har man tatt avdeling for avdeling, og stort sett alle. Uheldigvis ikke Arendal. Derfor har vi ikke noen tall på komplikasjoner på tykktarmskreft i Arendal, sier fagdirektør Per Engstrand til Fædrelandsvennen.

- Hva hadde skjedd hvis dette hadde blitt oppdaget tidligere?

— Da ville vi sett på rapportene at dette er bekymringsfullt.

- Og da kunne dere satt inn tiltak på et mye tidligere tidspunkt?

— Helt klart. Kvalitet handler hele tiden om å måle og ta konsekvensen av det. Det jobber vi mye med nå, men vi kunne startet mye tidligere.

Tre operert etter avdekking

- Når vil komplikasjonsregisteret vært på plass i Arendal?

— Det er på plass, men først tatt i bruk nå i forbindelse med strakstiltakene.

- Hvor mange er operert for tykktarmskreft siden Svein Mjåland sendte bekymringsmeldingen i februar?

— Vi har hatt tre operasjoner på tykktarmskreft uten komplikasjoner.

Sørlandet sykehus HF har nå innført strakstiltak ved operasjoner i Arendal. Blant annet skal to overleger alltid være til stede. Rutiner for å lukke sår er også endret.

Overlege Svein Mjåland mener imidlertid alle operasjoner på tykktarmskreft må stanses straks i Arendal.

Ukjent for fylkeslegene

Fylkeslege i Aust-Agder, Anne- Sofie Syvertsen sier saken med tykktarmsoperasjonene nå er en sak for sykehuset, ikke for helsetilsynet.

— Nå gjør jo sykehuset selv den jobben med å granske dette. Det viktigste er at de tar fatt i dette og gjør noe med det, sier Anne Sofie Syvertsen

Hun undrer seg likevel over at verken helsetilsynet i Aust-Agder eller Vest-Agder har hørt om denne saken før de ble orientert av syklehusledelsen i går.

— Vi har ikke hatt tilsynssaker på dette, verken i form av pasientklager eller andre meldinger. Så for oss var dette helt ukjent.

Ikke avviksmeldinger

- Burde dere vært kjent med dette?

— Hvis dette er av en slik grad at det har vært betydelig personskader, skulle det vært meldt inn til oss etter gammel ordning. Etter første juli i fjor går disse meldingene til Kunnskapssenteret. Vi har fått meldinger om mange andre typer inngrep, og meldeordningen er godt kjent. Men akkurat i forhold til dette har vi ikke mottatt noe, sier Syvertsen.

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus HF sier de ikke har registret alvorlige avviksmeldinger, såkalte 3-3 meldinger, i 2011 og 2012, knyttet til tykktarmsoperasjoner i Arendal.