KRISTIANSAND: Fremskrittspartiet ligger neppe an til å få statsråder fra Sørlandet i den aller første regjeringen partiet tar del i. Det mener politiske observatører Fædrelandsvennen snakket med mandag kveld.

— I beste fall kan det ble snakk om en eller flere statssekretærer, eksempelvis Lene Langemyr fra Grimstad, sier Dag Ingvar Jacobsen,

Professoren ved fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap var mandag kveld i Farsund for å forberede årets hummersesong.

Når det gjelder kandidater fra Høyre, ser han bare John G. Bernander som aktuell. Den tidligere Høyre-lederen, kringkastingssjefen og mangeårige næringslivslederen fra Hamresanden nevnes også av tidligere sjefredaktør Finn Holmer-Hoven.

Men ikke som førstevalg fra Sørlandet.

— Peter Gitmark bør være aktuell til posten som utviklingsminister, selv om han offentlig har takket for seg som politiker. John G. Bernander tror jeg er blitt en generasjon for gammel.

Holmer-Hoven nevner også fylkesrådmannen i Vest-Agder, Tine Sundtoft, som en mulig kandidat.

— Erna Solberg har sagt at hun vil ha statsråder med bred politisk erfaring. Likevel forbauses jeg ikke dersom hun trekker fram noen overraskelser, sier den tidligere sjefredaktøren.

Seniorrådgiver Helge Røed holder en knapp på Peter Gitmark, som sa nei til gjenvalg på Stortinget.

— Men det gjenstår jo å se om Erna Solberg vil beholde utviklingsdepartementet, som jo vil passe Gitmark best. Og hvis Frp mot formodning vil ha en sørlending med, er Åse Michaelsen den eneste aktuelle jeg kan se.