Venstre og KrF skal ikke utgjøre parlamentarisk grunnlag for den nye regjeringen. De skal heller ikke være støttepartier. Men de skal samarbeide med de to regjeringspartiene for å få en styringsdyktig regjering, for Aftenposten opplyst av svært sentrale kilder.

Høyre og Frp forplikter seg til å gå først til Venstre og KrF i arbeidet med statsbudsjettet.

Stor seier

Venstre og KrF har fått gjennom et amnesti for asylbarna, men må bite i seg en generell tilstramning av asylpolitikken. Til gjengjeld har Høyre og Frp gått med på at Lofoten og Vesterålen ikke skal konsekvensutredes i kommende periode.

KrF har samtidig fått en stor seier gjennom at kristendommen skal inn igjen i RLE-faget.

Det blir også lovfestet rett til sykehjemsplass, en egen fattigdomspakke og en tiltaksplan for barn i fattige familier. Bioteknologiloven skal evalueres og alkoholpolitikken skal i all hovedsak ligge fast.

Det skal også være på plass en enighet om en mer balansert retorikk om Israel og Midtøsten.

Regjeringsforhandlinger

Aftenposten kunne tidligere i dag melde at flere kilder opplyser at Høyre og Frp går i forhandlinger for å danne regjering sammen. Venstre og KrF skal stå utenfor regjeringen.

Høyre og Frp skal nå gå videre til de reelle regjeringsforhandlingene før de overtar regjeringskontorene etter Jens Stoltenberg, som søker avskjed 14. oktober når den rødgrønne regjeringen leverer sitt siste statsbudsjett.