KRISTIANSAND: — Selger jeg alt av brukbare deler på denne bilen, får jeg vel rundt 40.000 kroner, sier Terje Myrene ved Bjarne Johansen bildemontering på Dalane.

Han kikker ned på en Ford Mondeo stasjonsvogn fra 2004 som eieren har gitt opp. Bilen har fått seg en skikkelig karamell i fronten, men det betyr ikke at den er helt uten verdi.

Sjekk ut videoen øverst i saken og se hva Myrene kan selges videre fra Forden.

ENDESTASJON: Når bilen skal avgå med døden, blir den heist opp på pressa og så skviset i alle kanter til det bare er igjen en liten kube. Foto: Magnus Stedje Fossen

Sendt rett i pressa

Selv om potensialet for videresalg og gjenbruk er stort, er det likevel mye som havner rett i pressa. Bildemontererne har rett og slett ikke tid til å ta ut alt av potensiell verdi fra bilene.

— Det er tilbudet som avgjør. Vi går over bilene og ser hva som kan selges videre og legger ut lister på nett. Nyere biler blir holdt igjen ett par måneder, mens eldre biler ofte går rett i pressa, sier han.

Fikk inn over 270 biler

Dagene før fristen til å betale årsavgiften 20. mars og halvårsfristen for avgiften 1. juli er alltid de travleste for bildemontererne.

— De tre dagene før fristen i mars fikk vi inn 272 biler til vraking. Fortsatt har vi mellom 75 og 100 biler igjen som skal i pressa, sier Myrene.

Bli med til bilopphuggeren i videoen øverst i saken.