KRISTIANSAND: — Dette er en sak primært for styret og ledelsen ved sykehuset å håndtere, sier nestleder i styret i Helse Sør-Øst, Ansgar Gabrielsen.

Samtidig med at styret ved Sørlandet sykehus blir orientert om tarmkreftskandalen i morgen torsdag, havner saken på bordet til styret i Helse Sør-Øst.

Gabrielsen har bedt om at administrerende direktør, som altså er tidligere styreleder ved Sørlandet sykehus, Peder Olsen, orienterer om saken og hva sykehuset gjør.

Gabrielsen sier at dette bare blir en orientering:— Når støynivået når disse dimensjonene er det naturlig for oss som eier å i hvert fall få en orientering om stoda. Men det er ikke naturlig å vedta eller gjøre noe, sier Gabrielsen som synes det er leit at det ikke synes å være noen endring på temaene der standpunktene faglig og politisk endrer seg ved fylkesgrensen.

- Mare

— Det er en skikkelig mare, sukker han.

- Hva synes du om kravet fra legene i Vest-Agder om å stanse tarmkreftoeperasjonene i Arendal?

— Det er ikke egnet til å bygge opp tilliten til sykehuset og fagmiljøene. Det aksentuerer en fight som jeg føler kommer ut av alle proporsjoner, sier han og mener diskusjonen nå må komme inn på et saklig spor. Han mener utspill av typen som legene i Vest-Agder kommer med, skaper unødig frykt blant folk generelt og blant de som trenger behandling spesielt.

Som mandalitt og sørlending er han vel kjent med at det har vært en 150 år lang kamp mellom de to Agder-fylkene og at mange benytter alle anledninger til å bære ved til bålet.

- Hva skal til for at Helse Sør-Øst griper inn overfor sykehuset?

— Vår jobb er å se til at alle sykehusene driver forsvarlig og gir relevant behandling til befolkningen. Så lenge vi har tillit til styret, og det har vi, håndterer de saken.