OSLO: Politimannen i 50-årene fra Vest-Agder ble i Agder lagmannsrett i mars fradømt jobben på grunn av forsikringssvindel.

Han ble dømt til seks måneders fengsel, hvorav fem måneder betinget, samt å tilbakebetale 321.000 kroner til forsikringsselskapet If og 20.000 kroner i saksomkostninger. I tillegg får han aldri mer jobbe i politiet.

Advokat Oscar Ihlebæk anker nå straffeutmålingen inn for Høyesterett:

— Jeg mener min klient her får trippel straff ved å miste jobben, betale en millionerstatning og må i fengsel for å sone deler av dommen. Derfor mener jeg at hele straffen burde ha vært gjort betinget, sier Ihlebæk til Aftenposten.no.

Mister pensjonen

Forsikringsbedrageriet var i ferd med å bli foreldet, og det var bare noen få år igjen før politimannen kunne ha gått av med full pensjon.

Da gikk en tidligere kamerat av politimannen til hans kolleger og tipset dem om å sjekke en anmeldelse fra desember 2000 fra den meritterte rallykjøreren.

De to hadde havnet i en krangel om noen bildeler, og nå mente vennen tydeligvis at tiden var kommet for at flere burde få vite om politimannens mørke hemmelighet.

Dyre biler

Politimannen hadde anmeldt tyveri av en Audi A6 og Tredal bilhenger med en Mazda RX7 rallybil mens ekvipasjen sto parkert utenfor Politihøgskolen på Majorstuen i Oslo.

Én måned senere overførte If skadeforsikring 321.000 kroner til mannens konto, noe han nå må tilbakebetale med renters rente beregnet fra januar 2001. Etter Aftenpostens beregninger har beløpet snart krøpet opp mot én million kroner.

Rallyprofil

Politimannen er en kjent skikkelse i det norske rallymiljløet, og mye brukt som instruktør i avansert utrykningskjøring både for Politihøgskolen og livvaktene i Den kongelige eskorte.

For mannen og hans familie har saken fått store konsekvenser.

Avslørt av togstans

Det var mye som ikke stemte da politiet begynte å sjekke den falske anmeldelsen. Politimannen hevdet å ha parkert bilen på Majorstuen ved 23-tiden om kvelden, mens han da beviselig satt på toget fra Sørlandet på vei mot hovedstaden.

Den aktuelle kvelden var det nemlig full stans på Sørlandsbanen, og politimannen havnet ved siden av en kollega på buss-for-tog fra Drammen til Oslo S.

Fant rallybilen

I nye avhør forklarte så både politimannen og den finske kartleseren at det var sistnevnte som hadde parkert rallybilen på Majorstuen, men forklaringen slo sprekker da rallybilen i 2008 dukket opp under en pressening på et verksted i Nordland levert inn for oppbevaring nettopp av politimannen.

Audien dukket aldri opp igjen og står i dag oppført med If skadeforsikring, 1366 Lysaker som eier.