KRISTIANSAND: Kristiansand har 500 arbeidsledige mellom 18 — 24 år, mens jevnstore kommuner andre steder i landet har under 200. — Dette er et varsko. Ungdomsledigheten i Kristiansand er nesten det dobbelte av andre sammenlignbare kommuner, sa rådmann i Kristiansand, Tor Sommerseth, da NAV presenterte tall for unge arbeidsledige i et møte i formannskapet på onsdag.

Politikerne måtte konstatere at mens Kristiansand hadde en ungdomsledighet på 5,6 prosent, er den på 1,8 i en kommune som Bærum.

DROPPER UT: Et av hovedproblemene for NAV, er at unge ikke fullfører utdannelsen sin. Da blir det vanskelig for NAV å hjelpe dem ut i arbeid, og ungdomsledigheten stiger. Det kom fram da Svein Markussen og Elisabeth Engemyr fra NAV fortalte om ungdomsledighet i Kristiansand i onsdagens formannskapsmøte. Foto: Kjetil Reite

— Vi har ikke noe godt svar på hvorfor det er slik. Men det vi vet er at arbeidsmarkedet er vanskeligere på Sørlandet enn andre steder. De unge vil stille svakere enn andre på arbeidsmarkedet, i hvert fall hvis de mangler utdannelse og erfaring, sier Elisabeth Engemyr til Fædrelandsvennen.Hun er leder i NAV Kristiansand.

Dropper ut

Ifølge Elisabeth Engemyr har de ikke bare problemer med å finne årsaken til ungdomsledigheten. NAV sliter også med å få redusert ledigheten.

— Vi har håp om at det skal bedre seg, men det er vanskelig å snu trender som har vært i mange år. Vi må bare fortsette å jobbe på, sier Engemyr.

Hun peker også på et sentralt kjennetegn ved unge som er uten arbeid: De har ikke fullført utdannelsen.

— Arbeidsmarkedet er ikke så lett uten noen utdannelse. Det vi kan gjøre er å jobbe for at unge får tatt utdannelse, slik at de får seg en jobb og får troen på seg selv. Da kan de gjøre en arbeidsinnsats, sier Engemyr.

I tillegg til at ungdomsledigheten i Kristiansand er høy, har også antall unge på sosialstønad økt. Det er i dag 230 unge i Kristiansand som mottar sosialhjelp

— De siste årene har vi hatt et høyt antall på sosialhjelp. Vi hadde en nedgang 2009-10, men nå har det økt noe igjen. Målet er å komme ned igjen på 2010-nivå, sier Engemyr.

Stiller krav

Politikerne i formannskapet har nå bedt om å få jevnlige orienteringer om situasjonen for unge ledige i Kristiansand. Heller ikke de har noen klare tiltak for å få ned ledigheten.

— Kunne vi fått en lavere terskel for å ansette i midlertidig, slik at ungdom som er litt forvirret i hodet kommer seg lettere ut i jobb? Er det mulig å sette i gang et prosjekt i NAV, spurte Dag Vige (V) i onsdagens formannskapsmøte.

— Er det slik her i Kristiansand at hvis du er sosialhjelpsmottaker og ikke møter som avtalt, får du heller ikke penger, spurte Hans Otto Lund (H).

Elisabeth Engemyr ville ikke gå inn på Dag Viges forslag som hun mente var for politisk. Men hun forsikrer om at unge som mottar sosialhjelp risikerer å miste deler av sosialhjelpen hvis de ikke møter på arbeidstrening.

— Vi er opptatt av at unge skal ut i aktivitet og at de skal møte opp. Hvis de ikke møter opp på praksis, så får de trekk i stønaden. Så er det sikkert noen som kjenner noen på passiv ytelse, men da er det ofte en bakenforliggende grunn, sier Engemyr.