FÅR GYTE I FRED: Ørret gyter i oktober og november.
KØ-STREKNING: Mye har vært skrevet om køene på E 39 til og fra Søgne og Sogndalen. Som et strakstiltak vil Statens vegvesen utvide strekningen Brennåsen - Rosseland med et nytt felt i hver kjøreretning. Foto: Kjartan Bjelland

SONGDALEN: Naturen har i første omgang vunnet over gretne bilister i kø på en av de meste utskjelte flaskehalsene på sørlandsveiene.

Nå blir tiltak for å øke kapasiteten på E 39 mellom Brennåsen og Rosseland utsatt fordi laks og sjøørret skal få gyte i fred.

Førstehjelp til ti millioner

Statens vegvesen har klødd seg i hodet for å finne løsninger på kø-problemene på stedet. Å utvide veien til to felt i hver kjøreretning, fra avkjøringen ved Brennåsen og gjennom rundkjøringen på Rosseland, ble ansett som førstehjelp.

Arbeidet som har en prislapp på ti millioner kroner, skulle etter planen starte 1. september i år. I stedet blir det våren 2012 før anleggsmaskinene kan slippe til.

FÅR GYTE I FRED: Ørret gyter i oktober og november.

Det er et krav fra miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Vest-Agder som ligger bak. For å bygge ut veien, må det oppføres en 300 meter lang natursteinsmur ved Møllebekken som renner fra Farvannet og ut i Songdalselva.— For ikke å hindre fisken måtte dette arbeidet være ferdig innen 1. oktober. Det ville vi ikke ha klart, sier Harald Tobiassen, prosjektleder i Statens vegvesen til Fædrelandsvennen.

Skulle åpnet 1. november

Etter den opprinnelige planen skulle den aktuelle utbyggingen av E 39 vært ferdig 1. november i år. Nå må bilistene vente til sommeren før de merker effekt av kø-tiltaket.

— Dette kravet må vi bare forholde oss til. Fylkesmannen har ansvar for at vi ikke ødelegger en gytebekk. Vi har også kommet litt seint i gang med dette tiltaket, og måtte nå bare si at det ikke var mulig å gjøre arbeidet på én måned, sier Tobiassen.

- Dere kunne altså ha gjort arbeidet i bekken tidligere før fisken gyter?

— Vi var ikke klar over at det var en vernet bekk på stedet da vi besluttet å gjøre tiltaket. Det ble først opplyst om på et møte med Fylkesmannen i juni, og da var det for seint å begynne i forhold til framdriftsplanen vår, sier prosjektlederen.

Gyter i oktober og november

I miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Vest-Agder er de fornøyd med at Statens vegvesen nå lar naturen gå sin gang.

— Bakgrunnen er gyting for laks eller sjøørret i oktober og november. Spesielt sjøørreten går inn i de mindre bekkene for å gyte. Vårt anliggende er å sørge for at det tas hensyn til naturen når det skal gjøres tiltak. Det er opp til veivesenet å utsette oppstarten av veiarbeidet, og vi er fornøyd med at de retter seg etter våre anbefalinger, sier Katrine Skajaa Gunnarsli, fungerende leder av miljøvernavdelingen til Fædrelandsvennen.

Hun sier det ikke er uvanlig at det settes vilkår når det er snakk om tiltak som kan føre til skader for rekruttering av fisk.

Forstår sinte bilister

Ifølge leder Audun Abrahamsen i Søgne og Songdalen Eleveierlag, er Møllebekken en av de beste gyteplassene i vassdraget. Han mener det er glimrende at det nå tas hensyn til dette.

— Men jeg kan også skjønne at bilister reagerer hvis en vei blir utsatt på grunn av fisk i en bekk. På den annen side kan jo bilistene i køen nå kaste et blikk ned i bekken og se fisken gyte. Aldri så galt at det ikke er godt for noe, humrer Abrahamsen.